Hogyan lesz otthonunk okos és intelligens?

Ebben a blogcikkünkben arról írunk, hogy a valóságban hogyan csinálhatunk otthonunkból okosotthont, más elnevezéssel smart home-ot és miért lesz régi otthonunk okos, ha eddig nem volt az. Részletesen elmondjuk, hogyan zajlik az okosítási folyamat.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
PLC okosotthon vezérlőpanel
PLC okosotthon vezérlőpanel

Mit jelent pontosan az okosotthon?

Okosotthon jelentése

Még pár évvel ezelőtt az intelligens otthon csak egy utópisztikus álom volt, ami egyszer majd talán megvalósul, ma már a hozzánk alkalmazkodó okosotthon viszont a valóság. 

Elsősorban az okosotthon attól okos, mert az angol smart home kifejezésből származik a fordítás. Szerencsésebb lett volna az automatizált, távvezérelhető otthon kifejezést átvennünk, mivel egy automatizált ingatlan attól lesz okos, ha nem csak a hagyományos vezérlési funkciókra képes, hanem beprogramozott összehangolt cselekvésre is.

Nézzük meg ezt a cselekvést egy egyszerű példával: télen, mikor kint hideg van hagyományosan mindenki szinte megállás nélkül fűti az ingatlanát, hogy meleg legyen a lakásban. Egy átlagos hétköznap 8-10 órát feleslegesen megy a fűtés a beállított szinten, mivel nem tartózkodik senki a lakásban. Egy okos rendszer tudja, hogy mikor vagyunk otthon, mikor van valóban szükség a fűtésre, az igazi kellemes melegre, és mikor csak temperálásra. Sőt, hideg, de napsütéses időben az árnyékolók, redőnyök is segíthetnek a megfelelő hőmérséklet előállításában azzal, hogy beengedik a lakásba a napsugarakat.

Automatizált, a körülmények változásait monitorozó és azok alapján beavatkozni, reagálni képes elektronikai rendszereket értjük az okosotthon kifejezés alatt. Az okosításkor tulajdonképpen épületautomatizálási megoldásokról beszélünk, amik olyan fejlett központi egységgel rendelkeznek, melyeket távolról is vezérelhetünk, és automatikus beavatkozásra képesek a változások észlelésekor.

Egy központi vezérlőegység képezi az okosotthonok központi egységét, ami tulajdonképpen végrehajtja a feladatokat. Ezen központi egységhez kapcsolódnak a szenzorok (hőmérséklet, páratartalom, mozgásérzékelők, például), és ezeknek az adatai alapján dönt a vezérlőegység a különböző egységek be-, vagy kikapcsolásáról, átállításáról, esetleg értesítés vagy riasztás küldéséről. Ezek segítségével vezérelhetjük digitálisan otthonunk egyes funkcióit. A vezérlés lehet kézi, ekkor valós időben a helyszínen az irányítópanelt be- vagy kikapcsoljuk, vagy időponthoz kötött vezérlés, amikor is beprogramozzuk előre a vezérlőt, hogy például a fűtés minden nap hány órakor kapcsoljon ki és be. A vezérlést többféle eszközről irányíthatjuk: távirányító vagy a fali nyomógomb segítségével otthon a helyszínen, vagy okos telefonról, tabletről bárhonnan távolról, ehhez mindössze a megfelelő applikáció letöltésére van szükség.

Okosotthon automatizálása szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Mit okosíthatunk otthonunkban és hogyan fog működni?

Okosított eszközök és folyamatok

  • Kezdjük a leggyakrabban használt és legnépszerűbb okoseszközzel, a fűtés irányítóval. A hőmérséklet érzékelők és  a páratartalom szenzorok jelzik az előzőleg összegyűjtött adatokat, melyeket kiértékelve dönti el a vezérlőegység, hogy ki- vagy bekapcsolja a fűtést, szabályozza a sarokszelepeket helyiségenként, szellőztetéssel szabályozza a páratartalmat. Így érhetjük el, hogy hazaérve kellemes hőmérsékletű otthon fogadjon minket. Esténként magasabb értéken tartja a fürdőszoba hőmérsékletét a gyakori használtság miatt. De hétköznap, napközben két fokkal alacsonyabban tartja a hőmérsékletet, délután pedig fokozatosan kezdi visszaemelni. Amennyiben a belső és külső hőmérséklet különbsége 10 foknál nagyobb, és a mozgásérzékelők nem jelezték egy ideje a lakók mozgását, leengedi a redőnyöket napközben is, ezáltal kevésbé hűl le a lakás. Az időjárás szerverekről leolvasott napkelte és napnyugta adatok figyelembevételével éjszakára mindig leengedi a redőnyöket. Nyáron a nap állását követő árnyékolók megfelelően működve leereszkednek vagy felhúzódnak, így a növények kapnak elég fényt, de nem melegszik túl a ház a déli napsütésben.
  • A második legnépszerűbb eszköz a világításvezérlés. A beltéri fényérzékelő, a pontos idő és a folyosón elhelyezett mozgásérzékelő jelzései alapján a vezérlő bekapcsolja az éjjeli segédfényeket, ha egy lakó kimegy a konyhába, vagy a mosdóba, a mozgás megszűnése után adott idővel lekapcsolja azt. A kültéri fényérzékelő és a mozgásérzékelő jelzései alapján bekapcsolódik a kertben a világítás. A mozgás megszűnése után 5 perccel lekapcsolódnak a fények. Reggeli ébresztéskor kellemes fénykompozícióra ébredhetünk a hálószobában. Lépcső használatakor lépésenként az egyes lépcsőfokokat világítja meg rendszer, ami biztonságot ad és kellemes hangulatot áraszt a lépcsőházban. Lefekvéskor a mobilos applikáción keresztül ellenőrizhetjük, hogy minden lámpát lekapcsoltunk a lakásban.
  • A következő népszerű vezérlés főleg a biztonságot szolgálja. A vízvezeték áramlásjelzője és a fürdőszobai folyadékszint érzékelő jelzése alapján a csőtörés érzékelhető a rendszer által a fürdőszobában. A központi egység tud riasztást küldeni e-mailben és sms-ben, egyúttal automatikusan elzárja az épület főcsapját, így nem okoz nagy kárt az esemény.
  • A másik biztonságot szolgáló eszköz a riasztó, melynek élesítésével az összes világítás lekapcsolódik a lakásban, a fűtés takarékra kapcsol és a mozgásérzékelő a bejáratnál a kamerával együtt bekapcsolódik. Ebédidőben ránézhetünk a házra a mobilos applikáción keresztül, és elégedetten konstatálhatjuk, hogy minden a legnagyobb rendben van, a betörők ma is elkerülték otthonunkat. Behatolás esetén viszont riasztást küld a rendszer sms-ben egyszerre a tulajdonosoknak és a legközelebbi rendőrőrsnek.
  • Az otthoni szórakoztatás legnépszerűbb eszköze a házimozi rendszer. A hálózati médialejátszó bekapcsolásakor leengedi a vezérlő a vetítővásznat, bekapcsolja a projektort, leengedi a redőnyt, ha az nincs leengedve, elhalványított értékre állítja a világítást, infra jeladó segítségével bekapcsolja a házimozi erősítőt és átvált a médialejátszó forrásra. A nappali pedig egy gombnyomásra moziteremmé változott. Jól hangzik, nem? Már csak a popcorn hiányzik.

Elmondhatjuk, hogy az okosotthonok több területet is vezérelhetnek egyszerre és külön-külön is, mint például a fűtés, hűtés, szellőztetés, árnyékolás, világítás, csapok, szaniter, kapuk, ajtók, ablakok, szórakoztató elektronika és még a háztartási berendezéseket is, mint például a kávéfőzőt.

Okos otthon hőszabályozása
Okos otthon hőszabályozása

Milyen feladatok elvégzésére alkalmas egy okosotthon?

Okosotthon feladatai területenként

Kétszer két csoportot különböztetünk meg, a kül- és beltéri funkciókat ellátó vezérléseket, valamint az időzített és a kiváltott eseményeket.

  • A leggyakrabban használt beltéri funkciók: a biztonsági rendszer felügyelete, a hűtő és fűtő berendezések vezérlése, a világítás szabályozása és a szórakoztató elektronika vezérlése.
  • A kültéri használatnál megemlíthetjük a garázskapu irányítását, a napelemek felügyeletét, az árnyékolók vezérlését, az öntözőrendszerek automatizálását és a mozgásérzékelők vezérlését.
  • Időzített eseményekről akkor beszélünk, ha az okosotthon rendszerek tudják, hogy mennyi az idő, ezáltal együtt tudnak működni a különféle okoseszközökkel, attól függően, hogy milyen feladat vagy időzítés van beállítva adott időpontra. Olyan funkciók üzemeltethetőek ilyen módon, mint például a redőnyök automatikus felhúzása ébredéskor vagy fénykompozíció megjelenése ébresztéskor, ház felmelegítése adott hőfokra.
  • Kiváltott eseményekhez sorolandó a kiváltó esemény miatt beinduló okosotthon funkciók. Ezek a házban elhelyezett érzékelőknek köszönhetően aktiválódnak. Ilyen esemény lehet például a hőmérséklet változás, az ajtó vagy ablak nyitás, a mozgás érzékelés. Ezekhez az eseményekhez kapcsolódnak bizonyos biztonsági okosotthon funkciók, mint például az automatikus értesítés elküldése, ha távollétünkben valamelyik ablakot vagy ajtót kinyitják, vagy a kamerák mozgást érzékelnek. A rendszer füst vagy szén monoxid érzékelésekor, minden lámpát felkapcsolhat a házban, így könnyebben kiüríthető az ingatlan.

Okosotthon automatizálása szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Melyik rendszert válasszuk: vezetékes vagy rádiófrekvenciás wifis?

Vezetékes vagy rádiófrekvenciás rendszer

A legegyszerűbb az okosotthon megtervezése és kivitelezése az elejétől, ha már az építés kezdetén tisztában van mindenki azzal, hogy a ház vagy a lakás okos lesz. Sajnos nem lehet csak erre építeni, hiszen a teljesen automatizált otthonok csak néhány éve jelentek meg az ingatlanpiacon és a legtöbb lakás ennél régebbi. Ma már viszont van lehetőség arra is, hogy lakott, már használatba vett ingatlanokat tegyünk okossá akár fokozatosan, lépésről lépesre, eszközönként.

  • A vezetékes okosotthon rendszerek elsősorban nagyobb alapterületű, komplexebb felújítás esetén ajánlottak vagy az építkezéssel egyidőben elkezdve, hiszen minden esetben falbontással járnak. Az okosotthon kivitelezése csupán a teljes építési költségek 2-4%-át teszi ki. A szükséges eszközök egy központi elosztó szekrényben kerülnek elhelyezésre, innen vezérlik a különböző folyamatokat. Ennél a típusnál a berendezések költségén kívül számolnunk kell még a vezetékek és a villanyszerelési munkák költségével, azonban még így is kedvezőbb áron telepíthető, mint a rádiófrekvenciás rendszer. Sokan tartanak tőle, hogy mi történik, ha a későbbiekben olyan okoseszköz kerül telepítésre, amelyhez nem lett előzetesen kiépítve a vezetékrendszer. Ilyenkor sem kell megijedni, ugyanis a legtöbb vezetékes rendszerhez utólag telepíthető rádiófrekvenciás bővítő modul, melybe szabadon beilleszthetőek további eszközök, anélkül, hogy nagyobb munkálatokat folytatnánk, például falbontás, vésés, egy új vezeték kiépítéséhez.
  • A vezeték nélküli rendszernél (plug&play) fontos megjegyezni, hogy a tápellátást ennél a típusnál is biztosítani kell a vezérlők és relék számára. A vezeték nélküli elnevezés inkább a rendszer eszközök közötti kommunikációra utal. Bizonyos funkciókhoz nem javasolt ezt választani, például a videokaputelefonokhoz, mivel néhány multimédia elem sajnos megköveteli a vezetékek használatát. Ennek ellenére egy általános okosrendszer (világítás, árnyékolás, fűtés-hűtés vezérlés) gond nélkül megvalósítható vele. Kisebb házakba és lakásokba ajánlott, mivel jóval kevesebb vezetékezési munkával telepíthető.

Otthonunk okosításánal nem kell feltétlenül csomagokban gondolkoznunk, egyénileg is összeállíthatunk okosotthon rendszereket, a nekünk legfontosabb automatizációkkal, vagy csak egy-egy elem okosításával is kezdhetünk, például a fűtéssel. Érdemes először a tényleges szokásainkhoz passzoló rendszereket kiépíteni, pl. fűtés, árnyékolás, és csak később vágjunk bele a kényelmi, és luxus funkciók bevezetésébe. Egy okos rendszer kiépítésének alapfeltétele a lépcsőzetesség. Figyeljünk arra is, hogy meglévő eszközeink nem feltétlenül okoseszköz kompatibilisak, tehát lehet, hogy először ki kell cseréltetnünk a meglévő eszközt, például a kazánt, ha a fűtést akarjuk okosítani.

Mindig kérjük szakértők segítségét! Bár az internet tele van okosotthon ötletekkel, de jobban járunk ha profikra bízzuk a kivitelezést. Az okos rendszerek komplex felépítésűek, még akkor is odafigyelést igényel a telepítésük, ha a vezeték nélkül telepíthető verziót választjuk.

PLC okosotthon vezérlés
PLC okosotthon vezérlés

Okosotthon előnyei

  • A legfontosabb előny egy ilyen rendszernél, az optimalizált energia felhasználás. Mivel a rendszert a szokásainkhoz tudjuk hangolni, jelentősen hozzájárulunk a költségek csökkentéséhez.
  • A másik nem elhanyagolható szempont, a kényelem. A rendszer előre programozható, ezért a megfelelő időben automatikusan elvégzi a kért funkciókat.
  • Az okosotthon rendszerek segítségével sokkal biztonságosabbá tehetjük otthonunkat, mivel a távollétünk során is figyelhetjük és irányíthatjuk.
  • Ezen rendszerek üzemeltetése környezetbarát.

Hátrányként egyetlen dolgot említhetünk, ez pedig az ár. Egy minden területre kiterjedő okosotthon rendszer elég költséges.

A fenti felsorolásból látható, hogy több az előnye, mint a hátránya, ami idővel mindenképpen megtérül.

Okosotthon automatizálása szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Okosotthon kiépítése

Egyszerűbb dolga van annak, aki saját házat épít, és már az építkezés előtt tudatosan készül egy okosotthon építésére. Ebben az esetben ugyanis már a tervek is tartalmazzák a kiépítésre váró rendszereket, berendezéseket. Már a kezdeti stádiumban fontos tudni, hogy milyen hűtő-, fűtő-, és szellőztető rendszereket fogunk használni, és azokat hogyan szeretnénk automatizálni, hiszen így a ház elkészülte után nem kell a falak megbontásán, utólagos festésén, vagy bármi más nemű átalakításon gondolkodni.

A mai technológia viszont már azt is lehetővé teszi, hogy az okosház építés ne csak az új építésű házak tulajdonosainak legyen a kiváltsága. A legtöbb okos eszköz már vezeték nélkül működik, így a megfelelő termékek kiválasztásával már megépített házakban, lakásokban is lehetséges az okosotthon rendszerek kivitelezése. A vezeték nélküli eszközök könnyen telepíthetőek, a 220 voltról működő eszközök nagy része olyan jelerősséget garantál, ami tökéletes egy normál háztartásba. Ezeket vállaljuk mi!

Az első megbeszélés során a megrendelő elmeséli az általa elképzelt automatizmusokat, a szükségleteit arról, hogy a nap melyik szakában, milyen feltételek mellett milyen automatizált cselekvések elvégzését szeretné otthonában. Fontolják meg, hogy milyen funkciókat szeretnének lakásukba, felesleges pénzkidobás azonnal mindenből okos változatot vásárolni. Ezután mi a hallott elvárások alapján körvonalazzuk a lehetőségeket, a szükséges eszközök számát, illetve olyan lehetőségeket és alternatívákat ajánlunk, ami lehet, hogy az adott esetben jobban működne, mint a megrendelő által kigondolt folyamat. Ellenőrizzük a meglévő eszközök okos kompatibilitását, és ha szükséges új eszköz beszerzését javasoljuk.

Ha kulcsrakész rendszert választ a megrendelő, akkor ez azt jelenti, hogy a gyártók által összeállított csomagot telepítjük. Jellemzően ezek egy vezérlőközpontot és pár szenzort tartalmaznak. Előnyük, hogy biztosan kompatibilis termékeket kapunk, viszont ha mi magunk rakjuk össze a rendszerünket, akkor sokkal több alternatíva közül választhatunk. A központi egység a legfontosabb eleme a rendszernek, ezért a vásárlás alapos utánajárást és megfontolást igényel. Ez az egész rendszer alapja, az összes eszköz ehhez kapcsolódik, ezért a tökéletes működés alapvető. Ebből kifolyólag előfordulhat, hogy rögtön nem tudunk biztos eszközt ajánlani, mert nekünk is végig kell gondolnunk a lehető legjobb megoldást.

A megegyezett paraméterek alapján elkészítjük az árajánlatot, és a szerződés megkötése után, a kitűzött időpontban elkezdődik az elemek beépítése. A telepítés során bekötjük a kapcsolókat és felszereljük a vezérlőket, végül felprogramozzuk az eszközöket, amikor a rendszer elkezd működni. Ekkor fogjuk beprogramozni az utasításokat az okosotthon irányítórendszerébe. Ilyenkor alakítjuk ki a folyamatokat, amik az otthonában bizonyos feltételek megtörténte esetén aktivizálódni fognak. Például, ha a földben elhelyezett érzékelő túl száraznak észleli a földet, akkor meghatározott időben beindítja az öntözőrendszert és elkezdődik a locsolás.

PLC okosotthon kert
PLC okosotthon kert

Árak kialakítása

Sokan telefonon kérdezik, hogy mennyibe kerül az okosítás, ha például okosredőnyt szeretne beszerelteni az otthonába. Erre sajnos nem tudunk egyértelmű választ adni. Az ár mindig függ a kért munkától, az okoseszköz típusától és a meglévő eszköz minőségétől, vagyis jelen példánkban a redőnytől. Ha a redőny nem okoseszköz kompatibilis, akkor először ki kell cseréltetni szakemberrel, de ezt a munkát nem mi végezzük. Ha a meglévő hálózatot a beszerelendő eszközök túlzottan le fogják terhelni, akkor először azt kell fejleszteni, amihez mindenképpen villanyszerelő szükséges.

Mi akkor jövünk a képbe, ha rendben van a hálózat és már megvan az alapeszköz, vagyis példánkban az okosítható redőny, mivel mi programozással foglalkozunk. Ekkor a helyszíni szemle alkalmával megbeszéljük, hogy milyen rendszert érdemes választani, ami attól is függ, hogy milyen funkciókat szeretnénk, hogy végezzen az okosredőnyünk. Minél több fajta dolgot szeretnénk beprogramoztatni, minél több kényelmi funkciót választunk, annál komplexebb rendszert kell vásárolni, ami természetesen az árát mindig feljebb viszi a projektnek.

Egyszóval látnunk kell minden esetet ahhoz, hogy tudjunk árat mondani. Épp ezért, hogy ha felhív minket, akkor nem tudunk pontos árat mondani, csak a kiszállási díjunkat, amit megtalál a honlapunkon. Illetve a tanácsadási díjunkat, ami óránként 10 000 FT.

Árajánlatunkat minden esetben írásban adjuk email-en keresztül elküldve. Amennyiben cégünket választja a kijelölt munkára, abban az esetben a tanácsadási díj teljes összege jóváírásra kerül, tehát INGYENES!

Gyakori kérdések


Mik az okosotthon követelményei?

Nincsenek konkrét követelmények ahhoz, hogy otthonát okossá tegye. Ha egy vagy több különböző okoseszközt telepít otthonába, akkor az otthonát már az okosotthonok közé sorolhatja. Olyan okossá varázsolhatja otthonát, amilyenné szeretné. Számos okoseszköz telepíthető az otthoni életminőség javítására, mint például távoli fűtéskapcsolás, automata locsolórendszer.

Mik a leggyakrabban használt okosotthon berendezések?

Az otthon automatizálás leggyakoribb eszközei a világításvezérlés, a fűtő-szellőztető-légkondicionáló rendszer (HVAC system), a kültéri pázsit öntözés, és a biztonsági rendszerek.

Hogyan kezdjek hozzá otthonom okosításához?

Kezdje azzal, hogy körülnéz otthonában, és észreveszi azokat az apró dolgokat, amik bosszúságot okoznak a mindennapokban, és szeretné ezeket inkább automatizáltatni. Például ha folyamatosan állítgatja a termosztátot, valószínűleg szüksége van egy intelligens termosztátra. Ha sokszor hagyja bekapcsolva a lámpákat, inkább intelligens izzókat kellene használnia. Aggódik otthona betörés elleni védelme miatt? Az intelligens biztonsági kamerák megfelelő döntésnek bizonyulhatnak.

Ezekhez az okos kütyükhöz speciális vezetékelés szükséges?

Többnyire nem. A legtöbb intelligens készülék ugyanúgy csatlakoztatható, mint a hagyományos készülékek. Ha egy villanykapcsolót okosra cserélünk, a bekötés hasonló lesz, mint a normál kapcsolóé. Az egyetlen kivétel néhány intelligens termosztát vagy nyitó-záró berendezés, amelyekhez kellenek olyan vezetékek, amik áramot juttatnak ezekbe a készülékekbe.

A drága intelligens otthoni kütyük valóban pénzt takaríthatnak meg?

Ez ellentmondásosan hangzik, de teljesen lehetséges. Számos intelligens otthontechnikai termék célja, hogy valamilyen módon csökkentse a havi számlákat. Átlagosan 23%-kal csökkentheti az energiafogyasztást azáltal, hogy automata termosztátja van, ami figyelembe veszi, hogy mikor tartózkodnak otthon. Az intelligens locsolóvezérlő késleltetheti az öntözést, ha esik, hogy csökkentse a vízfogyasztást.

További blog cikkek

PLC programozás szakértelemmel

Több, mint 20 év tapasztalat PLC programozásban, ipari automatizálásban, robotikában, HMI programozásban, okosotthon automatizálásban, mezőgazdaság automatizálásban, járműipari programozásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Oldal teteje