Mit jelent a mezőgazdaság automatizálása?

A mezőgazdasági automatizálás olyan technológia, amelyet gyakran az okos gazdálkodáshoz kapcsolnak, aminek a segítségével hatékonyabbá válnak a gazdaságok, és amivel automatizálhatjuk a növénytermesztési vagy állattenyésztési folyamatokat.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Mit jelent a mezőgazdaság automatizálása
Mit jelent a mezőgazdaság automatizálása

Az automatizált mezőgazdasági gazdálkodás meghatározása

A mezőgazdasági gazdálkodás jelentősége egyidős magával az idővel. Míg az újabb technikák lehetővé teszik a betakarítás minőségének és mennyiségének javítását, a gazdálkodóknak továbbra is jobb módszerekre van szükségük ahhoz, hogy maximálisan kihasználhassák produktivitásukat, erőforrásaikat. A tűző napon végzett fizikai munkák több szempontból is megterhelőek lehetnek, de az innovatív technológiák segítségével még az olyan fáradságos munka is, mint a mezőgazdasági gazdálkodás, hatékonyabbá és a modern szabványoknak megfelelővé válhat.

Ezek az innovatív technológiák jelentik a mezőgazdaság automatizálását, ami javíthatja a gazdálkodás különböző aspektusait az új eszközök bevezetésével, mint például az olyan elemeket, mint a hozam, a hatékonyság, a pontosság és a biztonság. Ahogy a robotok más iparágakat is átalakítottak, úgy nem meglepő, hogy a farmokon is kellő segítséget jelentenek a gazdáknak a 21. században. 

Ültetés betakarítás automatizálása
Ültetés betakarítás automatizálása

Fontos megérteni, hogy a mezőgazdaság, az agrikultúra tág fogalom, ami magában foglalja a gazdálkodással kapcsolatos összes folyamatot, a föld megművelését, a növények termesztését egészen az ültetéstől a betakarításig. 

A legegyszerűbb definíció szerint az automatizált gazdálkodás minden olyan tevékenységet lefed, amely gépek és egyéb eszközök segítségével segíti a gazdálkodási folyamatokat az ültetéstől a betakarításig.

Ezek az eszközök a farmgazdaságokban is megtalálhatók, úgy mint  a feladatok gyorsabb és hatékonyabb elvégzésére szolgáló gépek, vagy az alaposságot és pontosságot segítő gépek. A mezőgazdaság automatizálását két fázisra oszthatjuk. 

PLC programozás szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Az első a gépesítés, ami során gépeket használunk az emberi munka helyettesítésére, ezt már széles körben használják a gazdaságokban, a második az automatizálás, ami viszont egy lépéssel tovább viszi a dolgokat a részletek irányába.

Becslések szerint az intelligens gazdálkodási technikák hatékony alkalmazása egy átlagos farmgazdaság energiaköltségét 35%-kal csökkenti hektáronként, 8%-kal csökkenti a vízfelhasználást és 1,75%-kal növeli a hozamot.

A globális mezőgazdasági robotpiac mérete 4,9 milliárd dollárt tett ki 2021-ben, ez azonban 2026-ra várhatóan 11,9 milliárd dollárra fog nőni 19,3%-os éves növekedési rátával (CAGR).

Példák az automatizált mezőgazdasági eszközökre 

Öntöző drónok

A mezőgazdaságban a drónok többféle célra használhatók, például talajminőség mérésére vagy a földtáblák méretének feltérképezésére. Az öntözésre is használt drónok sok időt és energiát takaríthatnak meg az egyébként fáradságos és időigényes fizikai munka alternatívájaként.

A drónok szabályozhatják a vízmennyiség felhasználását, azáltal hogy pontosan meghatározzák mennyi vízre lesz szükség a szántóföld egyes pontjain. A drónok használhatók terményellenőrzésre is, amely folyamat során kimutatják a növényekben előforduló betegségeket és kártevőket. Ez segíthet a gazdálkodóknak abban, hogy idejében tudják kezelni a problémákat, mielőtt azok súlyosbodnának és jelentős veszteséggel járnának.

Ültető robotok

A robotok segíthetnek a gazdálkodóknak az ültetésben. Egy robot a vetőmag talajba helyezésével felgyorsíthatja az ültetési folyamatot, és ezzel biztosítja, hogy a magok a megfelelő mélységbe és helyre kerüljenek.

Megfigyelést és elemzést végző gazdálkodási eszközök

Az analitikus mezőgazdasági eszközök segíthetnek meghatározni a talaj állapotát, például szükséges e a talaj természetes ásványianyag-tartalmának valamely alkotórészét pótolni műtrágyával. Különféle érzékelőberendezések használatával a gazdálkodók betekintést nyerhetnek szántóföldjeik és az elvetett magvak állapotába, és ennek megfelelően hozhatnak döntéseket. Ezek segíthetnek megakadályozni a betegségek elterjedését és maximalizálni a betakarítás hozamát.

Megfigyelést és elemzést végző gazdálkodási eszköz
Megfigyelést és elemzést végző gazdálkodási eszköz

Automatizált traktorok

Általában a traktorok a gazdálkodásban jelentős szerepet játszanak, de hihetetlenül munkaigényes kezelni őket. Az automatizált traktorok számos technológiai innovációt használnak annak érdekében, hogy a gazdálkodók hatékonyabban tudják használni őket és fizikailag kevésbé legyen megerőltető a használatuk. 

A traktorok felszerelhetők nyomkövető eszközökkel, amelyek segítségével a gazdálkodó nyomon követheti a traktor helyét a szántóföldön. A GPS technológia és a térképrendszer segít megállapítani az akadályok pontos helyét, az automatikus kormányzás pedig a balesetek és az ütközések megelőzésében nyújt garantált segítséget a gazdáknak. Ezek a rendszerek együttműködnek egymással , és segítenek a gazdálkodónak a legtöbbet kihozni a traktorból és ezáltal a szántóföldjéből is.

Automatizált traktorok a gazdálkodásban
Automatizált traktorok a gazdálkodásban

Hogyan fejlődik ma az automatizálás a mezőgazdasági ágazatban

Az automatizálás a mezőgazdaságban egy viszonylag új koncepció, amely nagy változást hoz a gazdálkodók munkafolyamataiban. Bár nem tudjuk megjósolni a jövőt, kétségtelen, hogy a robotika bevezetése tovább alakítja majd ezt az iparágat, és minden eddiginél egyszerűbbé teszi a gazdálkodási folyamatokat.

Egyértelmű, hogy a mezőgazdasági automatizálási technológia kulcsszerepet játszik a jövő mezőgazdaságában – különösen azért, mert növekszenek az aggodalmak a környezetvédelemmel kapcsolatosan, nő a munkaerőhiány és a túlnépesedés is egyre nagyobb kihívást jelent. Ráadásul a következő néhány évben a globális intelligens mezőgazdasági piac a becslések szerint több mint kétszeresére nő majd, mint ahogy cikkünk elején is mutattuk az erre vonatkozó számadatokat.

Viszont, ahol azonban előrelépés történik, ott rendszerint a kihívások is megjelennek – ugyanez érvényes az intelligens gazdálkodásra is. A legtöbb digitalizációs folyamathoz hasonlóan számos informatikai kihívás kerül felszínre ezen a területen is.  Az intelligens gazdálkodásban a következők jelenthetik majd a kihívást: IoT rendszerek biztonságos működése, adattárolás, kiberfenyegetések elleni protokollok, felhő platformok, interoperabilitás, áramforrás biztosítása.

PLC programozás szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

A mezőgazdaságban az új technológiák széles körének megjelenésével csak idő kérdése lesz, hogy az interoperabilitás mikor válik nagy problémává– különösen, ha robotikáról beszélünk. Ismert tény, hogy a legtöbb robotgyártó saját, egyedi operációs rendszerrel látja el robotjait, ami azt jelenti, hogy a különböző márkájú és típusú robotok nem tudnak majd kommunikálni egymással.

A probléma megoldásához olyan univerzális megoldásra van szükség, amely lehetővé teszi a felhasználók, jelen esetben a gazdálkodók, számára, hogy egyetlen központi helyről irányítsák robotflottájukat. Ez is fontos tényezővé fog válni a jövő mezőgazdaságában. 

Kétségtelen, hogy a következő néhány évben robotok fognak barangolni farmjainkon. Ahhoz azonban, hogy valóban optimalizáljuk a termelékenységet, interoperábilis flottákra lesz szükség. Egyre több gazdálkodó teszi intelligensebbé, okosabbá termelői tevékenységét a modern technológiákra való átállással – mivel az intelligens gazdálkodásban számos előny és lehetőség rejlik. Óvatosnak kell azonban lenni, és minél több intelligens gazdálkodási szakemberrel ajánlatos konzultálni a választható lehetőségekről, hogy a gazdák a rájuk váró kihívások elé megfelelően tudjanak állni. 

Gyakori kérdések


Hogyan hat az automatizált mezőgazdaság a munkavállalókra?

Az automatizált gazdálkodási rendszerek segíthetnek enyhíteni a mezőgazdasági munkaerőhiány okozta gondokat. Az automatizált mezőgazdaság növelheti a termelékenységet anélkül, hogy a költségek nagyon megemelkednének.

Milyen előnyökkel járhat a társadalom számára a mezőgazdaság automatizálása?

A mezőgazdasági robotok automatizálják a lassú, ismétlődő és unalmas feladatokat, ezáltal a gazdálkodók számára lehetővé teszik, hogy jobban összpontosíthassanak a termelési hozamok javítására. A mezőgazdaságban a robotokat főleg a következő feladatok ellátására használják: betakarítás, szedés, gyomirtás.

Az intelligens gazdálkodás a mezőgazdaság jövője?

Az intelligens gazdálkodás nagy eséllyel megváltoztatja a mezőgazdaságot. Az intelligens gazdálkodás várhatóan áthidalja a szakadékot a nagy- és kistermelők között mind a fejlődő, mind a fejlett országokban.

Milyen szerepet fognak játszani a robotok a mezőgazdaság jövőjében?

A mezőgazdasági robotok különféle ismétlődő munkákat hajtanak végre, például gyomlálás, vetés, műtrágyázás és permetezés. Az AI robotok segítenek a nemlineáris feladatok gyorsabb és hatékonyabb végrehajtásában.

Mi a legújabb technológia a mezőgazdaságban 2022-ben?

A robotok és a drónok felgyorsítják a mezőgazdasági üzemek automatizálását azáltal, hogy felváltják a kézzel végzett mezőgazdasági tevékenységeket, mint például a gyümölcsszedés, a gyomirtás vagy a permetezés. A drónokról és műholdakról készült felvételek a globális helymeghatározó rendszerrel (GPS) együtt nagy felbontású és helyspecifikus képet adnak a mezőgazdasági területről.

Milyen hátrányai vannak a mezőgazdasági automatizálásnak?

Manapság még sok pénzbe kerül a robotok készítése vagy megvásárlása, magas a kutatás és a fejlesztés költsége. Karbantartásra van szükségük a működésükhöz, amihez megfelelő szakértelem szükséges. A gazdaságokban többen elveszíthetik munkájukat. A robotok megváltoztathatják a mezőgazdasági munka érzelmi vonzerejét. A szegényebb gazdálkodók nem tudnak hozzáférni ezekhez a technológiákhoz, ezért csökken a versenyképességük.

Melyik innovatív technológia a leghatékonyabb a gazdálkodók számára?

A mai mezőgazdaság rutinszerűen alkalmaz olyan kifinomult technológiákat, mint a robotok, hőmérséklet- és nedvességérzékelők, légifelvételek készítése drónnal és GPS technológia. Ezek a fejlett eszközök lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy jövedelmezőbbek, hatékonyabbak, biztonságosabbak és környezetbarátabbak legyenek.

További blog cikkek

PLC programozás szakértelemmel

Több, mint 20 év tapasztalat lakás-, gépjárműipari és mezőgazdasági tevékenységek automatizálása területén. PLC és HMI programozás, gépfelújítás, vezérlések tervezése.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Oldal teteje