Mit jelent a mezőgazdaság automatizálása?

A mezőgazdasági automatizálás olyan technológia, amelyet gyakran az okos gazdálkodáshoz kapcsolnak, aminek a segítségével hatékonyabbá válnak a gazdaságok, és amivel automatizálhatjuk a növénytermesztési vagy állattenyésztési folyamatokat.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Mit jelent a mezőgazdaság automatizálása
Mit jelent a mezőgazdaság automatizálása

Az automatizált mezőgazdasági gazdálkodás meghatározása

A mezőgazdasági gazdálkodás jelentősége egyidős magával az idővel. Míg az újabb technikák lehetővé teszik a betakarítás minőségének és mennyiségének javítását, a gazdálkodóknak továbbra is jobb módszerekre van szükségük ahhoz, hogy maximálisan kihasználhassák produktivitásukat, erőforrásaikat. A tűző napon végzett fizikai munkák több szempontból is megterhelőek lehetnek, de az innovatív technológiák segítségével még az olyan fáradságos munka is, mint a mezőgazdasági gazdálkodás, hatékonyabbá és a modern szabványoknak megfelelővé válhat.

Ezek az innovatív technológiák jelentik a mezőgazdaság automatizálását, ami javíthatja a gazdálkodás különböző aspektusait az új eszközök bevezetésével, mint például az olyan elemeket, mint a hozam, a hatékonyság, a pontosság és a biztonság. Ahogy a robotok más iparágakat is átalakítottak, úgy nem meglepő, hogy a farmokon is kellő segítséget jelentenek a gazdáknak a 21. században. 

Ültetés betakarítás automatizálása
Ültetés betakarítás automatizálása

Fontos megérteni, hogy a mezőgazdaság, az agrikultúra tág fogalom, ami magában foglalja a gazdálkodással kapcsolatos összes folyamatot, a föld megművelését, a növények termesztését egészen az ültetéstől a betakarításig. 

A legegyszerűbb definíció szerint az automatizált gazdálkodás minden olyan tevékenységet lefed, amely gépek és egyéb eszközök segítségével segíti a gazdálkodási folyamatokat az ültetéstől a betakarításig.

Ezek az eszközök a farmgazdaságokban is megtalálhatók, úgy mint  a feladatok gyorsabb és hatékonyabb elvégzésére szolgáló gépek, vagy az alaposságot és pontosságot segítő gépek. A mezőgazdaság automatizálását két fázisra oszthatjuk. 

PLC programozás szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Az első a gépesítés, ami során gépeket használunk az emberi munka helyettesítésére, ezt már széles körben használják a gazdaságokban, a második az automatizálás, ami viszont egy lépéssel tovább viszi a dolgokat a részletek irányába.

Becslések szerint az intelligens gazdálkodási technikák hatékony alkalmazása egy átlagos farmgazdaság energiaköltségét 35%-kal csökkenti hektáronként, 8%-kal csökkenti a vízfelhasználást és 1,75%-kal növeli a hozamot.

A globális mezőgazdasági robotpiac mérete 4,9 milliárd dollárt tett ki 2021-ben, ez azonban 2026-ra várhatóan 11,9 milliárd dollárra fog nőni 19,3%-os éves növekedési rátával (CAGR).

Példák az automatizált mezőgazdasági eszközökre 

Öntöző drónok

A mezőgazdaságban a drónok többféle célra használhatók, például talajminőség mérésére vagy a földtáblák méretének feltérképezésére. Az öntözésre is használt drónok sok időt és energiát takaríthatnak meg az egyébként fáradságos és időigényes fizikai munka alternatívájaként.

A drónok szabályozhatják a vízmennyiség felhasználását, azáltal hogy pontosan meghatározzák mennyi vízre lesz szükség a szántóföld egyes pontjain. A drónok használhatók terményellenőrzésre is, amely folyamat során kimutatják a növényekben előforduló betegségeket és kártevőket. Ez segíthet a gazdálkodóknak abban, hogy idejében tudják kezelni a problémákat, mielőtt azok súlyosbodnának és jelentős veszteséggel járnának.

Ültető robotok

A robotok segíthetnek a gazdálkodóknak az ültetésben. Egy robot a vetőmag talajba helyezésével felgyorsíthatja az ültetési folyamatot, és ezzel biztosítja, hogy a magok a megfelelő mélységbe és helyre kerüljenek.

Megfigyelést és elemzést végző gazdálkodási eszközök

Az analitikus mezőgazdasági eszközök segíthetnek meghatározni a talaj állapotát, például szükséges e a talaj természetes ásványianyag-tartalmának valamely alkotórészét pótolni műtrágyával. Különféle érzékelőberendezések használatával a gazdálkodók betekintést nyerhetnek szántóföldjeik és az elvetett magvak állapotába, és ennek megfelelően hozhatnak döntéseket. Ezek segíthetnek megakadályozni a betegségek elterjedését és maximalizálni a betakarítás hozamát.

Megfigyelést és elemzést végző gazdálkodási eszköz
Megfigyelést és elemzést végző gazdálkodási eszköz

Automatizált traktorok

Általában a traktorok a gazdálkodásban jelentős szerepet játszanak, de hihetetlenül munkaigényes kezelni őket. Az automatizált traktorok számos technológiai innovációt használnak annak érdekében, hogy a gazdálkodók hatékonyabban tudják használni őket és fizikailag kevésbé legyen megerőltető a használatuk. 

A traktorok felszerelhetők nyomkövető eszközökkel, amelyek segítségével a gazdálkodó nyomon követheti a traktor helyét a szántóföldön. A GPS technológia és a térképrendszer segít megállapítani az akadályok pontos helyét, az automatikus kormányzás pedig a balesetek és az ütközések megelőzésében nyújt garantált segítséget a gazdáknak. Ezek a rendszerek együttműködnek egymással , és segítenek a gazdálkodónak a legtöbbet kihozni a traktorból és ezáltal a szántóföldjéből is.

Automatizált traktorok a gazdálkodásban
Automatizált traktorok a gazdálkodásban

Hogyan fejlődik ma az automatizálás a mezőgazdasági ágazatban

Az automatizálás a mezőgazdaságban egy viszonylag új koncepció, amely nagy változást hoz a gazdálkodók munkafolyamataiban. Bár nem tudjuk megjósolni a jövőt, kétségtelen, hogy a robotika bevezetése tovább alakítja majd ezt az iparágat, és minden eddiginél egyszerűbbé teszi a gazdálkodási folyamatokat.

Egyértelmű, hogy a mezőgazdasági automatizálási technológia kulcsszerepet játszik a jövő mezőgazdaságában – különösen azért, mert növekszenek az aggodalmak a környezetvédelemmel kapcsolatosan, nő a munkaerőhiány és a túlnépesedés is egyre nagyobb kihívást jelent. Ráadásul a következő néhány évben a globális intelligens mezőgazdasági piac a becslések szerint több mint kétszeresére nő majd, mint ahogy cikkünk elején is mutattuk az erre vonatkozó számadatokat.

Viszont, ahol azonban előrelépés történik, ott rendszerint a kihívások is megjelennek – ugyanez érvényes az intelligens gazdálkodásra is. A legtöbb digitalizációs folyamathoz hasonlóan számos informatikai kihívás kerül felszínre ezen a területen is.  Az intelligens gazdálkodásban a következők jelenthetik majd a kihívást: IoT rendszerek biztonságos működése, adattárolás, kiberfenyegetések elleni protokollok, felhő platformok, interoperabilitás, áramforrás biztosítása.

PLC programozás szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

A mezőgazdaságban az új technológiák széles körének megjelenésével csak idő kérdése lesz, hogy az interoperabilitás mikor válik nagy problémává– különösen, ha robotikáról beszélünk. Ismert tény, hogy a legtöbb robotgyártó saját, egyedi operációs rendszerrel látja el robotjait, ami azt jelenti, hogy a különböző márkájú és típusú robotok nem tudnak majd kommunikálni egymással.

A probléma megoldásához olyan univerzális megoldásra van szükség, amely lehetővé teszi a felhasználók, jelen esetben a gazdálkodók, számára, hogy egyetlen központi helyről irányítsák robotflottájukat. Ez is fontos tényezővé fog válni a jövő mezőgazdaságában. 

Kétségtelen, hogy a következő néhány évben robotok fognak barangolni farmjainkon. Ahhoz azonban, hogy valóban optimalizáljuk a termelékenységet, interoperábilis flottákra lesz szükség. Egyre több gazdálkodó teszi intelligensebbé, okosabbá termelői tevékenységét a modern technológiákra való átállással – mivel az intelligens gazdálkodásban számos előny és lehetőség rejlik. Óvatosnak kell azonban lenni, és minél több intelligens gazdálkodási szakemberrel ajánlatos konzultálni a választható lehetőségekről, hogy a gazdák a rájuk váró kihívások elé megfelelően tudjanak állni. 

Gyakori kérdések


Hogyan hat az automatizált mezőgazdaság a munkavállalókra?

Az automatizált gazdálkodási rendszerek segíthetnek enyhíteni a mezőgazdasági munkaerőhiány okozta gondokat. Az automatizált mezőgazdaság növelheti a termelékenységet anélkül, hogy a költségek nagyon megemelkednének.

Milyen előnyökkel járhat a társadalom számára a mezőgazdaság automatizálása?

A mezőgazdasági robotok automatizálják a lassú, ismétlődő és unalmas feladatokat, ezáltal a gazdálkodók számára lehetővé teszik, hogy jobban összpontosíthassanak a termelési hozamok javítására. A mezőgazdaságban a robotokat főleg a következő feladatok ellátására használják: betakarítás, szedés, gyomirtás.

Az intelligens gazdálkodás a mezőgazdaság jövője?

Az intelligens gazdálkodás nagy eséllyel megváltoztatja a mezőgazdaságot. Az intelligens gazdálkodás várhatóan áthidalja a szakadékot a nagy- és kistermelők között mind a fejlődő, mind a fejlett országokban.

Milyen szerepet fognak játszani a robotok a mezőgazdaság jövőjében?

A mezőgazdasági robotok különféle ismétlődő munkákat hajtanak végre, például gyomlálás, vetés, műtrágyázás és permetezés. Az AI robotok segítenek a nemlineáris feladatok gyorsabb és hatékonyabb végrehajtásában.

Mi a legújabb technológia a mezőgazdaságban 2022-ben?

A robotok és a drónok felgyorsítják a mezőgazdasági üzemek automatizálását azáltal, hogy felváltják a kézzel végzett mezőgazdasági tevékenységeket, mint például a gyümölcsszedés, a gyomirtás vagy a permetezés. A drónokról és műholdakról készült felvételek a globális helymeghatározó rendszerrel (GPS) együtt nagy felbontású és helyspecifikus képet adnak a mezőgazdasági területről.

Milyen hátrányai vannak a mezőgazdasági automatizálásnak?

Manapság még sok pénzbe kerül a robotok készítése vagy megvásárlása, magas a kutatás és a fejlesztés költsége. Karbantartásra van szükségük a működésükhöz, amihez megfelelő szakértelem szükséges. A gazdaságokban többen elveszíthetik munkájukat. A robotok megváltoztathatják a mezőgazdasági munka érzelmi vonzerejét. A szegényebb gazdálkodók nem tudnak hozzáférni ezekhez a technológiákhoz, ezért csökken a versenyképességük.

Melyik innovatív technológia a leghatékonyabb a gazdálkodók számára?

A mai mezőgazdaság rutinszerűen alkalmaz olyan kifinomult technológiákat, mint a robotok, hőmérséklet- és nedvességérzékelők, légifelvételek készítése drónnal és GPS technológia. Ezek a fejlett eszközök lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy jövedelmezőbbek, hatékonyabbak, biztonságosabbak és környezetbarátabbak legyenek.

További blog cikkek

PLC programozás szakértelemmel

Több, mint 20 év tapasztalat PLC programozásban, ipari automatizálásban, robotikában, HMI programozásban, okosotthon automatizálásban, mezőgazdaság automatizálásban, járműipari programozásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Oldal teteje