Okos Otthon automatizálás - Előnyök, hátrányok

Ön tudta, hogy a becslések szerint 175 millió okosotthon van már a világon? Tudta, hogy a telefonja segítségével az irodájából is megsütheti a vacsorát? Milyen lesz a jövő otthona? Olvasson velünk, ha Önt is érdeklik a legújabb felfedezések.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Az okos otthon definíciója

Az okosotthon (angolul smart home) az otthon automatizálásra és távoli irányítására kitalált technikai megoldások összessége, amelyben a készülékek és az eszközök automatikusan távolról vezérelhetők, és ezek az eszközök segítenek az otthon kényelmesebb, biztonságosabb élvezetében. Egyes okosotthon megoldások például lehetővé teszik a ház bizonyos részeinek központi, távoli irányítását, mások arra használhatóak, hogy az otthon automatikusan alkalmazkodjon a környezet változásaihoz, például a fűtés vagy a fények intelligens állításával, vagy értesítést (esetleg kameraképet) küldjenek bizonyos események bekövetkezésekor. Az okosotthonok eszközei az interneten keresztül kapcsolódnak egymáshoz, így a felhasználó távolról vezérelheti az olyan funkciókat, mint az otthoni biztonsági hozzáférés, a hőmérséklet, a világítás, a garázsajtó, a redőny és a házimozi. Az intelligens otthonok vezeték nélküli vagy vezetékes rendszerekkel hozhatók létre. Az intelligens otthon technológia kényelmet és költségmegtakarítást biztosít a lakástulajdonosok számára.

Okos otthon automatizálás
Okos otthon automatizálás

Az okos otthon működése

Az intelligens otthonok rendelkezhetnek 

  • vezeték nélküli,
  • vezetékes rendszerrel,
  • vagy mindkettővel.

A vezeték nélküli rendszerek telepítése egyszerűbb. Egy vezeték nélküli otthoni automatizálási rendszer bevezetése olyan funkciókkal, mint az intelligens világítás, klímaszabályozás és biztonság, viszonylag költségbarát. A vezetékes rendszereket viszont megbízhatóbbnak tartják, és jellemzően nehezebb feltörni őket. A vezetékes rendszer növelheti egy lakás viszonteladási értékét is. De van egy hátránya – mégpedig, hogy meglehetősen drága. A szenzorok feladata a környezet változásainak figyelése és a központi vezérlő egység által erre adott instrukciókat pedig az úgynevezett aktorok végrehajtják. Tehát, a központi vezérlőegység végrehajtatja az olyan feladatokat , mint például a világítás, ajtónyitás, klimatizálás vezérlés, stb., az aktorokkal.

Az Okos Otthon vezérlése több módon lehetséges:

  • kézi vezérlés alapján, amikor a felhasználó bekapcsolja az adott funkciót
  • időponthoz kötve automatán, ekkor például a beállított időpontban a rendszer leereszti a redőnyöket, vagy bekapcsolja a fűtést
  • külső környezeti tényezők hatására automatán, amikor pl. a hőmérséklet, a páratartalom, a fény, a szél sebessége, stb., elér egy meghatározott értéket és ekkor bekapcsolja a rendszert a vezérlő. Például a beállítottnál magasabb páratartalom érzékelésekor bekapcsolódik a szellőztető rendszer.
Okos otthon hőszabályozása
Okos otthon hőszabályozása

A vezérlést biztosító eszközök lehetnek:

  • egyszerű nyomógombos távirányító
  • intelligens fali nyomógomb
  • okostelefon applikációval
  • tablet applikációval
  • laptop, PC
  • saját tévénk távirányítója

Az okos otthon előnyei

Az intelligens otthoni technológiai rendszer telepítése elsősorban kényelmet biztosít a lakástulajdonosok számára. Ahelyett, hogy az egyes készülékeket a lakásban, például a termosztátokat, a világítást, a redőnyöket, a biztonsági kamerákat különöző eszközökkel vezérelnék külön-külön, a lakástulajdonosok mindezt egyetlen eszközzel – manapság általában okostelefonnal vagy táblagéppel – vezérelhetik.

Mivel hordozható eszközhöz csatlakoznak ezek az "okos" készülékek, a felhasználók értesítéseket és frissítéseket kaphatnak az otthonukkal kapcsolatos problémákról. Például az intelligens csengő lehetővé teszi a lakástulajdonosok számára, hogy akkor is lássák az ajtókhoz érkezőket és kommunikálhassanak velük, ha éppen nincsenek otthon. A felhasználók beállíthatják és szabályozhatják a belső hőmérsékletet a lakásban, a redőnyöket, a világítást, stb.

Az intelligens rendszer készülékei hatékonyabban használhatók csökkentve az energiaköltségeket, az energiafelhasználás optimalizált, ezáltal az üzemeltetés és a fenntartás is gazdaságos. Az ilyen otthonok fenntartása nagy mértékben környezetbarát, tehát  minimális hatással vannak a környezetre, a lehető legkisebb mértékben károsítják vagy szennyezik azt. Az ilyen fajta döntéssel  próbálunk környezettudatosan élni, amivel csökkenthetjük a karbonlábnyomunkat. Minél kisebb a karbonlábnyom, annál kisebb az éghajlatváltozásra mért hatás.

Az okos otthon rendszerekkel biztonságosabb épületek hozhatók létre, melyeket távollétünk során is felügyelhetünk és szükség esetén beavatkozhatunk.

Okos Otthon automatizálás szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Az okos otthon hátrányai

Bár az okosotthon kényelmet és költségmegtakarítást kínál, még mindig vannak kihívások velük kapcsolatosan. A biztonsági kockázatok és hibák továbbra is sújtják a technológia gyártóit és felhasználóit. Az ügyes hackerek például hozzáférhetnek egy okosotthon internet-kompatibilis készülékeihez. 2016 októberében a Mirai nevű botnet behatolt a DVR-ek, kamerák és útválasztók összekapcsolt eszközei közé és leállította a nagy webhelyeket DDoS-támadásokkal. Az ilyen támadások kockázatát csökkentő intézkedések közé tartozik az intelligens készülékek és eszközök erős jelszóval történő védelme, titkosítás használata, és csak megbízható eszközök csatlakoztatása a hálózathoz. Az intelligens technológia telepítésének költségei a vezetékes rendszerek esetében több millió forintig terjedhetnek, tehát ez nem mondható olcsónak. Az okos rendszer kezelésének a módját is meg kell tanulni a háztartás minden tagjának, ami nem mindenkinek jelent könnyű feladatot és a meglétéhez való hozzászokás is kihívást jelenthet meglepő módon.

Szobai okoseszközök

Manapság szinte minden otthoni eszköznek létezik egy intelligens verziója. Általában ezek a termékek csatlakoznak az internethez, így a telefonról egy kísérőalkalmazáson keresztül lehet őket vezérelni. A legtöbb a hangvezérlés különféle formáival is működik. Nézzünk meg néhány példát.

A nappali fejlesztésének egyik legegyszerűbb és legolcsóbb módja az, ha lecseréljük a szokásos izzólámpákat olyan intelligens izzókra, amelyeket távolról kapcsolunk be és ki applikáció segítségével vagy  hangvezérléssel. Ha ilyen izzóink vannak a nappaliban soha nem kell felkelnünk a kanapéról, hogy ki-be kapcsoljuk a villanykapcsolót. A hagyományos izzókhoz képest az intelligens lámpák kevesebb energiát fogyasztanak és tovább tartanak, így hosszú távon pénzt takaríthatunk meg velük. Az okosizzók bármilyen színt képesek előállítani, a melegtől a hideg fehérig terjedő tónusok széles választékával, valamint fényesen vagy halványan csillognak beállítástól függően. Ezáltal rengeteg lehetőséget kínálnak a következő mozizós este hangulatának megteremtésére.

Az intelligens csatlakozóval bármit, ami a falba csatlakozik – legyen az lámpa, fűtőtest, párásító vagy akár karácsonyfa – csatlakoztatott eszközzé alakíthatunk, amit a telefonunkról vezérelhetünk. Ezek a csatlakozók lehetővé teszik, hogy egymástól függetlenül vezéreljünk két aljzatot, automatikusan be- vagy kikapcsolnak bizonyos aljzatokat, megmondják, hogy mennyi áramot fogyasztunk, és praktikus USB töltőporttal is rendelkeznek.

Szobai okoseszközök
Szobai okoseszközök

A szoba hőmérséklete befolyásolhatja az alvás minőségét. A túl meleg vagy túl hideg szoba megnehezítheti a nyugodt, gondtalan éjszakai alvást. A legtöbb ember számára a 19-21 Celsius-fok az ideális alvási hőmérséklet. A rendkívül csendes klíma berendezések beépített Wi-Fi-vel, Alexa és a Google hangutasításokkal támogatva segítenek a kívánt hőmérséklet megtartásában. Mind a fűtéskor, mind a hűtéskor csökkentik az energiaköltségeket.

A tökéletes éjszakai kényelem érdekében használhatunk okosmatracot, ami rendelkezik hőmérséklet-kiegyenlítő felülettel  és személyre szabottan beállítható  a matrac mindkét oldalának szilárdsága egymástól függetlenül. Ha a partnerünk egy pihe-puha felhőn szeret aludni, míg mi a tégla keménységet szeretjük, akkor mindkettőt megkaphatjuk egyszerre ezzel a matraccal, csak beállítás kérdése. Ezenkívül a matrac nyomon követi az alvási trendeket, és a kísérőalkalmazásában javaslatokat ad a minőségi alvás eléréséhez.

Az intelligens állólámpa pihentető világítása segíti magát az elalvást vagy az előtte lévő relaxációs folyamatot, akár 16 millió színt, több mint 25 előre beállított jelenetet és 6 zenei módot támogat a lejátszója. Beállíthatjuk, hogy elalvás után kikapcsoljon, vagy egyszerűen elmondhatjuk neki az Amazon Alexa vagy a Google Assistant hangutasításaival, hogy készen állunk a szunyókálásra az ágyban.

A második generációs Nest Hub elég kicsi ahhoz, hogy az éjjeliszekrényen tarthassuk, és olyan érzékelőkkel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik az alvás, az éjszakai légzés, a köhögés, a horkolás, valamint a szoba fény- és hőmérséklet változásainak nyomon követését, ráadásul mindezt kamera nélkül és anélkül, hogy egy különleges eszközt kellene viselnünk (például szemtakaró, orrmaszk) az ágyban az éjszaka folyamán.

Konyhai okoseszközök

Még egy mesterszakácsnak is a legmodernebb intelligens konyhai kütyük komoly kényelmet hozhatnak otthonába. Miután eldöntöttük, hogy mit fogunk főzni, a legjobb okoskonyhai készülékek a főzési folyamat minden lépésében segíthetnek. Az okossütők segítségével tökéletesre süthetjük, piríthatjuk a húst, vagy egy másik fogásnál választhatjuk a lassú főzést, vagy a sous vide-t vagy akár a  gőzölést, párolást. A sütőt távolról, telefonról is vezérelhetjük és felügyelhetjük, és ráadásul lépésről lépésre nyújt főzési útmutatót az éttermi szintű eredményekhez. Sőt létezik már olyan beépített konvekciós duplafalú sütő, ami Wi-Fi-vel és beépített kamerával is rendelkezik, így élőben nézhetjük a főzést akár a telefonunkról.

Konyhai okoseszközök
Konyhai okoseszközök

Az intelligens hűtőszekrény képes kinyílni, ha tele van a kezünk élelmiszerzacskóval, egyszerűen csak azt mondjuk a hűtő előtt állva, hogy: "Szia LG, nyisd ki a hűtőszekrény ajtaját." Természetesen egyetlen konyha sem lenne teljes kávéfőző nélkül. A tökéletes okosotthonban az intelligens kávéfőzők lehetővé teszik, hogy egy alkalmazás segítségével és néhány érintéssel a telefonunkon még az ágyban fekve lefőzzük a reggeli kávénkat vagy esetleg hangvezérlés segítségével indítsuk el a reggeli napi rutint: "Alexa, kapcsold be a kávéfőzőmet." A hangutasítások segítségével kapcsolhatjuk be és ki a kávéfőzőt, állíthatjuk be a főzés erősségét vagy programozhatjuk be úgy a gépet, hogy minden nap egy megadott időpontban automatikusan lefőzze a kávénkat.

A germafób lakástulajdonosoknak ajánljuk az olyan okos szemetest, amely képes kinyitni a saját fedelét, tehát hozzá sem kell érni, így biztosan nem kerülnek kapcsolatba baktériumokkal. Az ilyen okosszemetes egy kétrekeszes téglalap alakú érzékelődoboz, amiben egymás mellett helyezkedik el a szemetes- és az újrahasznosítási tároló, és reagál az olyan hangutasításokra, mint például: „nyisd ki a dobozt”, „maradj nyitva” " és a "bezárás".

Okos Otthon automatizálás szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Kültéri okoseszközök

Egy tökéletes okosotthonban már azelőtt találkozhatunk az intelligens technológiával, mielőtt belépünk a bejárati ajtaján. Egy videócsengő segítségével láthatjuk, ki áll az ajtónk előtt, anélkül, hogy fel kellene kelnünk a kanapéról. Ezen a kényelmen túl a videós-ajtócsengők első védelmi vonalként is szolgálhatnak a betörések, a váratlan látogatók és az illetéktelen behatolók ellen. Nemcsak látni és beszélni tudunk a kint lévő személlyel, hanem felvételeket is rögzíthetünk azokról a látogatókról, akik közelednek az ajtóhoz, miközben mi távol vagyunk az otthonunktól, vagy nem tudunk éppen ajtót nyitni.

Lakásunk biztonságát az okos kültéri biztonsági kamerák tovább erősíthetik, és segítségükkel telefonunkról is szemmel tarthatjuk otthonunkat. A nagy felbontású, időjárásálló biztonsági kamera nemcsak a mozgás által kiváltott videót rögzíti, hanem erős fényt vet arra, ami vagy aki az ingatlan közelében mozog. Részletes 2K-s videót rögzít színes éjszakai látással, pontos és intelligens mozgásérzékelőkkel.

Garázsunk egy olyan helység, ahol rengeteg technológia áll rendelkezésre az intelligensebbé tételéhez. Ha a régi garázskaput nehezen tudjuk már teljesen felemelni és leengedni, akkor itt az ideje a frissítésnek. A régi helyett választhatunk egy okoskaput,  aminél láthatjuk az ajtó állapotát a telefonon, hogy csukva vagy nyitva hagytuk, így nem kell kimásznunk az ágyból ellenőrizni, amikor már kényelmesen lefeküdtünk. Ezek a kapuk csendesen működő modellek, amit egyenáramú motorjainak és acélerősítésű szíjhajtásainak köszönhetnek. Csatlakoztathatók az otthoni Wi-Fi hálózathoz, lehetővé téve vezérlésüket telefonnal vagy táblagéppel, amiken keresztül a felhasználók beállíthatják az időalapú nyitást és zárást. Az Amazon Alexa és a Google Assistant hangutasításokkal támogatott típusaik is elérhetőek, ha nem akarunk bajlódni programozással.

Az intelligens locsolóvezérlő segítségével megőrizhetjük szeretett pázsitunk zöld és dús megjelenését, miközben pénzt takaríthatunk meg a minimálisan elhasznált víz mennyiségével. Percek alatt telepíthető, így telefonunk segítségével bárhonnan vezérelhetjük földbe épített locsolórendszerünket. Kiemelkedő funkciója, hogy automatikusan átütemezhetjük az öntözési ciklusokat, ha jelentős csapadékot jelez előre a meteorológiai szolgálat.

Kültéri okoseszközök locsolóvezérlő
Kültéri okoseszközök locsolóvezérlő

A kültéri okoshangszórók megkönnyítik a hívogató baráti légkör megteremtését a kerti összejövetelekhez, grillpartihoz vagy medencepartihoz. Ezeknek a hangszóróknak nagy előnyük, hogy ellenállnak a fröccsenésnek és az esőnek, képesek kezelni a korlátozott porterhelést, de nem szabad víz alá meríteni őket. Úgy  készültek, hogy ellenálljanak az intenzív napsütésnek és a vízcseppeknek is.

Az esti kerti partik tökéletes kiegészítői az intelligens kültéri spotlámpák, amelyek az egyik kedvenc okos világítási eszközünk lehet az esti kertünkben. A kifejezetten kertekhez és teraszokhoz tervezett kültéri lámpák segítségével 16 millió színben fürdethetjük kertünket, és minden alkalomra világítási jeleneteket készíthetünk parti tematikától függően. Közös szurkolásnál például beprogramozhatjuk, hogy kedvenc sportcsapatunk színei ragyogjanak fel, amikor gólt lőnek.

Ha az utca legjobban karbantartott pázsitja címet szeretnénk elérni, akkor egy nálunk is egyre népszerűbb robotfűnyíróra lesz szükségünk. Egy jól megtervezett mobilalkalmazással működik, amely lehetővé teszi, hogy telefonunkkal elindíthassuk és leállíthassuk a fűnyírót, nyomon kövessük a haladását, készítsünk ütemtervet, és megtekintsük, hol járt már az ingatlanon.

Okos Otthon automatizálás szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Az okos otthon kialakulásának története

1898-at hívhatjuk a könnyen hozzáférhető fogyasztóorientált automatizálás igazi kezdetének, amikor is Nikola Tesla megalkotta egy játékhajóhoz a távirányítót. Ígéretes kezdet volt ez, de évtizedekbe tellett, amíg az elektromos készülékek általánossá váltak az otthonokban, és még további évtizedekbe, hogy ezek a készülék távirányítók elhozták a futurisztikus otthon ígéretét.

Nikola Tesla játékhajó
Nikola Tesla játékhajó

1905-ben Walter Griffiths, egy brit gyártó kiadta az első elektromos meghajtású porszívót, ami hordozható volt. Találmánya nagyon hasonlított a manapság használt porszívókra, és óriási előnyt jelentett a gazdagabb lakástulajdonosok számára.

1907-ben a Hurley Electric Laundry Equipment Company által tervezett Thor 32 mosógépet bemutatták, ami a hirdetések szerint „a valaha gyártott legegyszerűbb, legszebb és legtökéletesebb mosógép” volt. A Thor-32-t tartják az első igazi elektromos otthonautomatizálási eszköznek.

1929-ben az európai Miele cég piacra dobta az első elektromos motorral ellátott és vízvezetékre szerelhető mosogatógépet. Az októberben kitört világméretű gazdasági összeomlás azonban azt jelentette, hogy ez a mosogatógép kudarcra ítéltetett, és senki sem engedhette meg magának ezt a "luxusterméket".

Az 1933-as  Century of Progress Chicagói Világkiállításon a jövő otthonába kínáltak bepillantást, aminek belső tere a sci-fik világát idézte.

1933-as  Century of Progress Chicagói Világkiállításon a jövő otthona
1933-as Century of Progress Chicagói Világkiállításon a jövő otthona

1938-ban egy észak-dakotai feltaláló, J. Ross Moore kiadott egy elektromos ruhaszárítót a Hamilton Manufacturing Company-val együttműködve, és ezt a „Június Napja"-nak (June Day) nevezte el.

1950-ben a Popular Mechanics decemberi számában megjelent egy rendkívüli cikk, ami felvázolta a Push-Button Manor okosotthont. Ez a hat hálószobás intelligens otthon Emil Mathias feltaláló utópisztikus terve volt. Tervei alapján a ház tele volt kapcsolókkal,  motorokkal, relékkel, amelyek szinte mindent vezéreltek a házban és körülötte, és mindezt kb. 2133 méter vezeték segítségével tették.

1965-ben feltalálták az első érintőképernyőt, ami nagy pillanat volt az okostechnológia számára, bár akkor még nem úgy tűnt. Eric A. Johnson – egy brit feltaláló, aki az angliai Worcestershire-i Royal Radar Establishmentben dolgozott -  egy prominens folyóiratban „érintőképernyőként” nevezi meg a találmányt. A mai okosotthonok egészen másak lennének e találmány nélkül, akárcsak a mobiltelefonok.

1966-ban Jim Sutherland amerikai mérnök  –  aki a  Westinghouse Electricnél dolgozott -  megalkotta az ECHO IV-et, amely az első igazi otthon automatizálási eszköz volt. Ez a hatalmas számítógép, ami 360 kg-ot nyomott, képes volt vezérelni az otthoni légkondicionálást, a televíziós csatornákat és az antennát, a gyerekek televíziós csatorna választását, valamint már létezett olyan hasznos funkciója, mint például a háztartási pénzügyek, az elraktározott-felhalmozott háztartási árucikkek és naptárbejegyzések nyomon követése. Ráadásul még az időjárásról is hírt adott. Ez a gép öt évtizeddel megelőzte az Amazon Alexát a piacon. Sajnos viszont igazi piaci sikereket nem tudtak vele elérni az ára és mérete miatt.

Okos Otthon automatizálás szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

1969-ben beköszöntött a valódi összekapcsolt univerzum az ARPAnet bevezetésével, amely a ma ismert internet előfutára volt.  Az ARPAnet volt az első hálózati alapú erőforrás-könyvtár, ami egy divatos kifejezésmód az internetről, vagyis inkább az internet előfutáráról.

1975-ben megszületett az X10 Home Automation Project - a legnagyobb intelligens otthoni innováció - elnevezésű eszköz, ami az épület meglévő AC vezetékeivel, valamint kisméretű készülékekkel és világítótestekkel működött együtt. Az X10 még ma is használatban van néhány régebbi otthoni automatizálási eszközben.

Az 1980-as években a mozgásérzékelős lámpák, az automatikus garázskapunyitók, a programozható termosztátok és a biztonsági rendszerek már mindennaposak és megfizethetőek lettek.

1984-ben az „okos ház” (smart home) kifejezést megalkotta az Amerikai Házépítők Szövetsége.

Smart home
Smart home

1990-ben John Romkey és Simon Hackett megalkotott egy kenyérpirítót, amely kapcsolódott az internethez, és onnan volt vezérelhető. Ezáltal megszületett az Internet of Things (IoT). Ebben az évben a Microsoft elkészítette saját verzióját arról, hogy hogyan kell kinéznie és működnie egy intelligens otthonnak. A Microsoft számos olyan dolgot jósolt meg előre, amelyet a mai okosotthonok tulajdonosai magától értetődőnek tekintenek, mint például a biztonsági rendszereket, a környezetszabályozási vezérlőket, az intelligens zárakat és a világításvezérlést.

1997-ben feltalálták a Wi-Fi-t, ez jelentős fordulópontot jelentett az okosotthonok számára. A vezeték nélküli technológia bizonyos formái már korábban is léteztek – de hivatalosan elfogadták a „802.11” vezeték nélküli szabványt, amely akár 2 Mb/s sebességet is kínált akkoriban.

2005-ben Barcelonában egy négytagú család beköltözött az Eneo Labs által épített okosházba, akik ezzel tesztelték a különféle intelligens otthoni technikákat.

2009-ben bevezetésre került a 802.11n vezeték nélküli internet, amely akár 600 Mbps sebességet is biztosított, és 2,4 GHz-es és 5 GHz-es sávot is használt több eszközt támogatva. Míg a korábbi  vezeték nélküli maximális sebesség (54 Mbps) szűk keresztmetszetet jelentett egy nagy sávszélességű okosotthon számára, ez az új szabvány bőven elegendő mozgásteret biztosított.

2012-re már 1,5 millió automatizált otthoni rendszer működött az USA-ban.

2014-ben az Amazon bemutatta az Amazon Echo-t, ami megértette a hangutasításokat és zenét is tudott lejátszani, tehát eredetileg hangvezérlésű zenei lejátszóeszközként forgalmazták, de az Alexa program átvette a hangvezérlést és megmutatta, hogy ezáltal az eszközt okosotthon-központként is használhatják. Ez óriási előrelépést jelentett az intelligens technológia számára.

Manapság az IoT-eszközök választéka bőségesebb, mint valaha, és az intelligens otthoni rendszerek ára is folyamatosan csökken, így vonzó lehetőséget jelentenek a lakástulajdonosok számára. Az intelligens otthonok megfizethető megoldásokká és így sok fogyasztó számára életképes technológiává kezdenek válni. A fogyasztók immár távirányítókkal és okostelefonokkal is vezérelhetik a fűtést, a tévéket, a világítást, az ajtókat és a riasztókat.

Okos Otthon automatizálás szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Jövőbeli technológiák

Mivel egyre több ember fedezi fel a technológia adta kényelmet, valószínű, hogy az intelligens eszközök otthonaink állandó berendezései lesznek. A szakértők azt prognosztizálják, hogy a következő eszközök biztosan megtalálhatók lesznek az átlagos háztartásokban az USA-ban 2030-ra.

  • A mesterséges intelligencia (MI) vezérelte szenzorok az okoskészülékekben és berendezésekben, amelyek  képesek lesznek automatikusan működtetni majd a háztartási készülékeket, elhúzzák a függönyt, pizzát rendelnek, automatikusan feltöltik a hűtőt a szokásos élelmiszerekkel leadott rendelések segítségével, ha lefogyott a készlet.
  • 2030-ra már felnő egy egész generáció, akik születésük óta a hang alapú felhasználói interfészek között éltek és Alexát vagy Sirit - vagyis ezek technológiáját - „a család részének” tekintik, vagyis nehezen tudnának elképzelni egy olyan jövőt, ahol a hang nem az elsődleges ember-gép interfész a legtöbb otthoni digitális interakció számára.
  • A következő lépés az otthonok intelligens felületek technológiával történő kitapétázása lesz, beleértve az ablakokat, a konyhai pultokat és a falakat. Az egész lakás nagy érintőképernyős kijelzőként lesz használható.
  • A háztartásokban használatos robotokat felkészítik a tömeges elterjedésre, amik valóban megkönnyíthetik majd a mindennapi életünket. Például a robotséf (ami már manapság is létezik), amely robotikus kezeivel 2000 ételt tud elkészíteni, egy profi séf mozdulatait lemásolva. A jövőben ennek az eszköznek köszönhetően akár mobilunkról is elintézhetjük, hogy mire hazatérünk, kész vacsora várjon minket otthon.
Robotséf
Robotséf
  • A 3D nyomtatással készült személyre szabott táplálékkiegészítők lehetnek a következő nagy figyelmet kapó dolgok az intelligens otthonokban. A háztartási készülékek, a magunkon viselhető eszközök korai figyelmeztető rendszerként szolgálnak az egészségünk és jólétünk problémáinak megelőzésére, és ezek az  eszközök naponta gyűjtik és elemzik a személyes egészségügyi adatainkat, hogy azonosítsák a tápanyaghiányt, majd igény szerint kinyomtatják az egyedi készítményeket, végül a robotunk be is veteti velünk a megfelelő időben.
  • Az igazi intelligens otthonok továbbfejlesztett akkumulátor-technológiát használnak majd az extra energia tárolására, és ezeket az akkumulátorrendszereket összekapcsolják az intelligens termosztátokkal, az energiafelhasználás megfigyelésével és elemzésével, valamint a mobil alkalmazásokkal, hogy lehetővé tegyék a maximálisan hatékony energiafelhasználást és a költségmegtakarítást.

Gyakori kérdések


Mi az előnye és a hátránya az okos otthonnak?

Előnye, hogy kényelmet, biztonságot biztosít és energiahatékony. Hátránya, hogy az internet-kompatibilis készülékek könnyen  feltörhető rendszerek, és viszonylag költséges a telepítésük.

Hogyan építhetjük ki az okos otthon rendszereket?

Az intelligens otthonok rendelkezhetnek vezeték nélküli, vezetékes rendszerrel, vagy mindkettővel. A vezeték nélküli rendszerek telepítése egyszerűbb. A vezetékes rendszereket viszont megbízhatóbbnak tartják, de drágábbak.

Mik a leggyakoribb okos eszközök a lakásban?

Okos világítási rendszerek, hűtés-fűtés vezérlések távolról, okos kapu, biztonsági kamerák, redőny nyitók-zárók, videócsengő, locsoló berendezések.

További blog cikkek

PLC programozás szakértelemmel

Több, mint 20 év tapasztalat PLC programozásban, ipari automatizálásban, robotikában, HMI programozásban, okosotthon automatizálásban, mezőgazdaság automatizálásban, járműipari programozásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Oldal teteje