2022 a hiperautomatizálás éve

A különböző szervezetek mindenhol, ahol csak tudnak, automatizálási technológiát alkalmaznak, hogy a mindennapos munkaterhelés elosztását az emberekről a technológiára helyezzék át, amit megnehezít a különféle automatizálási környezet.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
2022 a hiperautomatizálás éve
2022 a hiperautomatizálás éve

Az automatizálás demokratizálása

Az idők változnak, és mi is bennük változunk, tartja a mondás. A tudásmunkások (akik munkájuk során új ismeretet hoznak létre, a meglévőket átalakítják, összegezik) többé nem akarják, hogy a munkavégzésükben korlátozzák őket a lassú kézi irányítású munkafolyamatok és elszigetelődjenek egymástól az általuk használt applikációk és platformok miatt. Azt vallják, hogy a technológia ne korlátozzon, hanem szabadítson fel. Olyan technológiát szeretnének alkalmazni, amely képessé teszi őket arra, hogy összehangoltan tudják végezni a munkát azokkal a rendszerekkel, amiket használnak, és ezáltal csökkenhetnek az adminisztrációs költségek, és időt tudnak szakítani az új projektekre. Azt akarják elérni, hogy a gépek működjenek helyettük, és nem azt, hogy ők dolgozzanak a gépekért.

Egykoron az IT (informatikai részleg) volt az egyetlen megoldás az önműködő gépi berendezésekkel ellátott helyek vészhelyzeteire, de ma már inkább azt gondoljuk, hogy az automatizálást bárki számára hozzáférhetővé kell tenni. Az emberek egyszerű automatizálási megoldásokat szeretnének, amelyekhez nincs szükség az IT mélyreható műszaki ismereteire – így gyorsan automatizálhatják az ismétlődő, nagy volumenű munkát, ami egyébként az előrehaladást gátolja. A tudásmunkások közvetlen hozzáférést szeretnének az önmaguk kiterjesztéseként működő automatizáláshoz, hogy átvehessék az irányítást, és ezáltal sokkal több munkát tudjanak elvégezni.

PLC Programozás a folyamatautomatizálásban

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Az AI-k emelkedő száma bővíti az automatizálható lehetőségeket

Van egy határvonal az emberi munka és a gépi munka között, vagyis mit lehet automatizálni és mit nem. Ez a vonal viszont gyorsan felfelé tolódik, ahogy az AI-képességek (mesterséges intelligencia képességei) egyre több területen érnek el egyenlőséget az emberi képességekkel. Tehát annak a meghatározása, hogy mi automatizálható és mi nem, folyamatosan változik. Napról napra bővül azoknak a munkáknak a listája, amelyeket az embereknek már nem kell elvégezniük – így több idő jut arra, hogy az általuk kedvelt vonzó, kreatív munkára összpontosítsanak.

Az automatizálási kvalitások elterjedése különböző vállalatok között és a gépi képességek fejlesztése együttesen módosító hatással lesz a napi munkára. Hogy hogyan fog kinézni egy átlagos tudásmunkás egy napja, alapjaiban fog megváltozni. Az unalmas adminisztratív munka nagy része, mint például a megkeresésekre, kérésekre és problémákra adott válasz, automatizálva lesz. Például egy HR-szakember egy munkanapjának 86%-át jelenleg az adminisztratív munka teszi ki, így kevés ideje marad a stratégiai projektekre. Az automatizált ismétlődő munka kevesebb energiát fog elvenni a dolgozóktól, és az emberek a cégeknél új lendületet fognak kapni a munkaköri feladatuk teljesítéséhez.

Az AI-k emelkedő száma bővíti az automatizálható lehetőségeket
Az AI-k emelkedő száma bővíti az automatizálható lehetőségeket

Konvergáló automatizálási platformok 

Az automatizálási platformok konvergálnak és átfedik egymást, ami okoz némi zavart a cégeknél, ahol különböző egyéni munkacsapatok választják ki a saját automatizálási szoftvereiket.

Az RPA (Robotic Process Automation), az RBA (Runbook Automation), a BPA (Business Process Automation), és az ESM (Enterprise Service Management) négy különálló automatizálási szoftver technológia. Mindegyik szoftver különböző kiterjedésű és perspektívájú hálózatok kezeléséhez biztosít automatizálást. Mindegyik szoftver készítőnek az a célja, hogy domináns vállalati automatizálási modell legyen. Valójában viszont nem lehet azt mondani, hogy az egyik csak erre a feladatra lesz jó, a másik meg arra a feladatra. A különböző feladatok más-más automatizálási eszközöket igényelnek, például az IT-műveletek automatizálása nagyban különbözik a HR-folyamatok automatizálásától. A különböző vállalatoknak valószínűleg saját, egyedi automatizálási technológiákra lesz szükségük a maximális eredmény eléréséhez, miközben meg kell őrizniük az adott munkafolyamat automatizálási műveletének láthatóságát.

PLC Programozás a folyamatautomatizálásban

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Zavar és növekvő költségek az automatizálás térhódítása során

A vállalatoknak nehézséget okoz majd az automatizálás több platformon (felhőalapú szoftver) való elterjedésének menedzselése, mivel az egyes munkacsapatok saját maguk választják ki az automatizálási eszközeiket (szoftvereiket) mindenféle vállalati szintű irányítás nélkül és ezeket diszkrecionális (saját belátás szerinti, szabadrendelkezésű, elszámolásra nem kerülő) költségvetésből fizetik ki, tehát ennek eredményeként a cégek hamarosan azt fogják tapasztalni, hogy felhalmozódott rengeteg változatú automatizálási eszköz a vállalatnál. Az automatizált platformok (felhőalapú szoftverek, melyek segítenek a vállalkozásoknak több feladat elvégzésében) nehézkes menedzselése megnehezíti majd annak a nyomon követését, hogy mely munkafolyamatok automatizáltak már és kiket is érintenek ezek a folyamatok. Habár az eredmények gyorsan elérhetők, viszont a költségek gyorsan emelkednek (szoftverekre fordított kiadások), és a rejtett kockázatok is felszínre kerülnek.

Zavar és növekvő költségek az automatizálás térhódítása során
Zavar és növekvő költségek az automatizálás térhódítása során

A korai sikerek gyors vállalati szintű növekedést fognak eredményezni

A korai sikerek miatt 2022-ben várhatóan meredeken megnövekszik a munkafolyamatok automatizálása. Amikor a különböző munkacsoportok látják az eddigi felhasználók, alkalmazók által elért fölényt, ők is szeretnének hasznot húzni ezekből a folyamatokból. Azoknál a cégeknél, ahol már a kezdetektől fogva  használják a technológiát a munka automatizálására, és mindezt jellemzően ambiciózus szemlélettel teszik, minden nagy volumenű, ismétlődő feladat automatizálási célponttá válik.

A korai sikerek gyors vállalati szintű növekedést fognak eredményezni
A korai sikerek gyors vállalati szintű növekedést fognak eredményezni

Stratégia a vállalati automatizálásra

Azok a vállalatok, amelyek már megtapasztalták az automatizálás következtében elért gyors növekedést a különböző szoftverek használatával, hamarosan fel fogják fedezni maguknak a távlati tervekkel kalkuláló irányított megközelítésből nyerhető eredményeket. A növekvő költségek következtében majd racionalizálás révén igyekeznek csökkenteni az automatizálási technológiai lábnyomukat (itt a lábnyom az a terület, amelyet egy adott hardver- vagy szoftveregység elfoglal számítógépen belül illetve a memóriában) – és csak néhány megosztott automatizálási platformot fognak használni, amelyeket gyors, de biztonságos automatizálási irányelvek fognak támogatni.

Stratégia a vállalati automatizálásra
Stratégia a vállalati automatizálásra

Tanulságok levonása 2022-re vonatkozólag

Az intelligens szervezetek stratégiai oldalról (a vállalati célok elérésére irányuló tevékenységek oldaláról) közelítik meg az emberi munkaterhelés automatizálását, és mindenekelőtt arra összpontosítanak, hogy a nagy értékű, nagy volumenű munkát miként lehet automatizálni a megvalósíthatósági vizsgálatok (Proof of Concept) alapján, ami által bizonyítékot kaphatnak arról, hogy az üzleti modell vagy ötlet képes megoldani az üzleti problémát. Az eljárás során le kell vonni a tanulságokat, hangsúlyt helyezve a rugalmasságra, amit a kód nélküli munkafolyamat engedélyez. A kódolást nem igénylő platformok a logikát, az integrációkat és a sablont grafikus felhasználói felületen mutatják be, eredetileg a programozási tapasztalat nélküli munkatársak számára hozták létre, mert az ilyen típusú fejlesztések mindenkinek lehetővé teszik, hogy egy egyszerű vizuális szerkesztő segítségével teljesen használható alkalmazásokat hozzon létre. A kódolást nem igénylő szoftver biztosítja a csapattagjainak azokat az eszközöket, amelyekre szükségük van a sikereik eléréséhez, akár az adatok rendszerezésével, technikai támogatással, vagy értékesítési tölcsérekkel kapcsolatos alkalmazásról van szó.

PLC Programozás a folyamatautomatizálásban

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Az automatizálási szoftver beillesztése mindig a döntéshozatali folyamat kulcsfontosságú része kell, hogy legyen. Az összetett munkafolyamatok automatizálásához a legtöbb vállalati szervezetnek olyan eszközhierarchiát kell alkalmaznia, amely illeszkedik a meglévő infrastruktúrához.

A vállalatok a lehető legrövidebb időn belül maximális eredményt tudnak elérni az automatizálással – átalakítják és fenntarthatóbbá teszik a munkafolyamatokat, és olyan elkötelezett munkaerőt hoznak létre, amely teljes mértékben egy új jövő megteremtésére összpontosít.

Gyakori kérdések


Hogyan működik a hiperautomatizálás?

A hiperautomatizálási gyakorlat magában foglalja az automatizálandó munkafolyamat meghatározását, a megfelelő automatizálási eszközök kiválasztását, az automatizált folyamatok újrafelhasználását, valamint az AI képességek fejlesztését.

Mi a hiperautomatizálás egyszerű szavakkal?

Leegyszerűsítve a hiperautomatizálás: az automatizálási technológiák és a mesterséges intelligencia (AI) keveréke, amelyeket kombinálva növelik az emberek azon képességét, hogy gyorsabban, hatékonyabban és kevesebb hibával végezzék a munkájukat.

Hogyan valósíthatom meg sikeresen a hiperautomatizálást a vállalkozásomban?

  • határozza meg üzleti céljait, mert a hiperautomatizálás célja az üzleti folyamatok javítása, következésképpen a működés felgyorsítása és javítása. Ehhez meg kell határoznia a lehetőség szerinti automatizálási folyamatokat a vállalkozásában.
  • tudjon meg többet és tájékozódjon az elérhető hiperautomatizálási eszközökről, amelyek megfelelnek a céljainak. Nincs értelme hiperautomatizálást használni ott, ahol nincs rá szükség, vagy nem működne az Ön vállalkozása számára, ezért keressen mindig megfelelő eszközöket. Jó kiindulási pont lehetne, ha tájékozódna azokról a hiperautomatizálási esetekről, amiket már versenytársai használnak.
  • győződjön meg arról, hogy a választott eszközök fenntarthatóak, vizsgálja meg hogyan teszi lehetővé a választott eszköz a folyamatok optimalizálását most és a jövőben, amikor a vállalkozása bővülni fog. Válasszon fenntartható, jövőtudatos eszközöket, amelyek ma bevezetik a digitális átalakulást, de holnap együtt növekednek a vállalkozásával.

További blog cikkek

PLC programozás szakértelemmel

Több, mint 20 év tapasztalat PLC programozásban, ipari automatizálásban, robotikában, HMI programozásban, okosotthon automatizálásban, mezőgazdaság automatizálásban, járműipari programozásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Oldal teteje