Robotkarok és robotok a Mach-Tech és Ipar Napjai 2024 kiállításon

2024. május 7-10. között Budapesten a Hungexpo-n rendezett kiállításon megnézhetik működés közben és kipróbálhatják a Dobot robotkarokat, egy önvezérlő robottargoncát és az AllyBot intelligens autonóm takarítógépet.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Robotkarok
Robotkarok

Cikkünkben megismerhetik a Dobot robotkarokat, melyek az Ipar Napjai kiállításon kerültek bemutatásra, hogy kedvet csináljunk azoknak az érdeklődőknek, akik eddig csak tervezték, hogy kimennek a kiállításra és segítséget nyújtsunk azoknak, akik nem fognak tudni személyesen részt venni ezen a programon, de nem akarnak lemaradni az újdonságokról. 

Palettázó robot
Palettázó robot

CR10A palettázó robotkar

A palettázás vagy a raklapozás azt jelenti, hogy árucikkeket helyezünk el egy raklapon, vagyis egy dobozt megtöltenek egy meghatározott mennyiségű termékkel, hogy tele legyen és a teli dobozokat raklapra teszik, hogy könnyebben és gyorsabban szállíthatóvá, tárolhatóvá váljanak.

A dobozok vagy termékek raklapra helyezésének művelete jelenti a szállítás vagy tárolás céljából való termékelhelyezést az ellátási láncokban. A logisztikai láncban mindig optimalizálják a termékek szállítását. Ideális esetben a termékek (most dobozok) olyan mintázat szerint vannak egymásra rakva, amely maximalizálja a rakományban lévő össztermék mennyiségét tömeg és térfogat alapján, közben figyelembe kell venni azt is, hogy elég stabilak legyenek ahhoz, hogy a termékek ne tudjanak elmozdulni, felborulni vagy összezúzódni a szállítás során. Jelenleg a legtöbb raklapozási feladatot emberek végzik, kétkezi munkával. Mivel azonban egyre nehezebb dolgozókat találni az ilyen jellegű feladatra, és ha egyszer megtaláltuk őket hamar elmennek egy fizikailag kevésbé megterhelő munkakörbe. Ezért a mai gyártók robotokat alkalmaznak inkább a műhelyeikbe, hogy pótolják az alkalmazottak hiányát vagy védjék a munkavállalókat az egészségügyi problémáktól és sérülésektől, különösen nehéz tárgyak emelése és ergonómiailag nem megfelelő mozgások esetén.

A palettázó kobotok, együttműködő robotok, nagyszerű segítséget nyújtanak ebben a munkafolyamatban. Minden együttműködő robotnak van erőérzékelője az ízületeiben, amelyek ütközés esetén leállítják a mozgást, a látásfigyelés révén pedig képesek észlelni a környezetükben fellépő abnormális tevékenységet. Precíz szenzoraikkal érzékelik, ha valaki vagy valami az útjukba kerül, és ilyenkor leállnak vagy irányt változtatnak. Ezek az érzékelők lehetővé teszik az emberek és a robotok közötti együttműködést mindenféle fizikai elválasztás nélkül, nem kell a robotokat védőkerítésekkel cellába zárni, tehát egymás mellett képesek biztonságosan dolgozni, kéz a kézben dolgoznak a robotok az emberekkel. A közös munkafolyamat során a kobotok támogatják és tehermentesítik az emberi kezelőt. Tehát nem elveszik az emberek munkáját, hanem segítik őket a munkában, a feladatuk az emberi tevékenységek támogatása.

A raklapozási feladat automatizálása a gazdasági előnyök miatt is fontos. A gyártást nem kell leállítani időnként, mert a robotok éjjel-nappal hatalmas mennyiségű terméket tudnak fogadni, a dobozok és raklapok áramlása állandó, egyenletes, nincs torlódás az árukészlet pakolásánál. A robotok folyamatosan raklapozzák a termékeket, amikor az egyik raklap megtelik, a robot átvált a másik raklap rakodására, míg az előzőt egy munkatárs kicseréli egy üresre egy kézi raklapemelővel. A palettázó robotok segítségével hatékonyabb lesz a termelés, a cég versenyképessége javul és a munkakörnyezet is egészségesebbé válhat. Lényegesen növelhetik a dolgozók termelékenységét, hiszen átveszik a nehéz mozdulatsorokat.

A kiállításon egy Dobot CR10A robotot láthatnak munka közben, ami naponta körülbelül 2,1 tonna csomagot raklapoz egy 8 órás műszak alatt. Az adaptálható és öntanuló CRA sorozatú ipari robotok közül a CR10A típusú karok terhelhetősége 10 kg, önsúlyuk 40 kg (egy személy is képes őket áttelepíteni), 2 m/s maximális gyorsasággal képesek végrehajtani az alkalmazási feladatot, és kevesebb mint 68 dB zajszinten működnek.  A CR10A ismétlőképesség 0,03 mm (ez az a szimmetrikus tartomány, amely a robot pozicionálásának a határát jelöli ki). Maximális kinyúlása 130 cm (1300 mm), ez azt jelenti, hogy ekkora munkaterületet tud elérni hatékonyan. A csuklók maximális sebessége akár 120°/s-et is elérhetik, a működéséhez szükséges feszültség pedig DC 48V (törpefeszültség). 

Robotizálás, PLC programozás szakértelemmel - Kérje árajánlatunkat

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Az új generációs kollaboratív CRA robotsorozat nagy teljesítményű, elektromágneses fékberendezéssel felépített robotkar sorozat, az áramszünet bekövetkeztekor 18 ms-on belül a végzett művelet megszakad. Rezgéscsillapítókkal felszerelt technológiával van ellátva a robot a gyors és egyenletes mozgása biztosítása érdekében. A CRA sorozathoz tartozik egy VX500 intelligens 5 megapixeles kamera is, ami 2,5D térkompenzációs technológiája segítségével (±0,26 mm-es pozicionálási pontosságot érhet el) a pontos megfogást biztosítja, akár ferde felületek esetén is. A kamera pontosan be tudja azonosítani a céltárgy vízszintes és dőlési szögét ±0,5 mm-ig.

Robot kamerával
Robot kamerával

CR5A válogató robotkar smart kamerával

A válogatás folyamata magába foglalja a szortírozandó tételek szisztematikus elrendezését, akár sorrendben, akár kategorizálással, az elemek közötti hasonlóságok azonosításával. A válogatás egykoron szigorúan kézileg végzett folyamat volt, mivel túl bonyolultnak tartották az automatizáláshoz. A robottechnológia fejlődése azonban oda vezetett, hogy az ipari robotok a hagyományos emberi folyamatok mestereivé váltak, beleértve ebbe a válogatást is. Az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, a hulladékfeldolgozó ipar, illetve a raktározás és a logisztika csak néhány azon iparágak közül, amelyek már bevezették a válogató robotokat. A válogató robotok tökéletes választásnak bizonyulnak, ha a szortírozó műveleteket káros anyagokkal vagy veszélyes környezetben kell végrehajtani, illetve súlyos munkaerőhiányt kell pótolni.

A válogatási alkalmazások automatizálásához az ipari robotokat a mesterséges intelligencia (AI) és a robotlátás kombinációjával (smart camera) integrálják, hogy képesek legyenek megtalálni, azonosítani és kiválasztani a tárgyakat. A válogatásra használt ipari robotokat jellemzően robotmegfogóval szerelik fel, hogy a válogatás során fel tudják venni a tárgyakat és csoportokba helyezzék azokat. A szortírozott tételek típusától függően a robotok vákuum- vagy párhuzamos megfogóval integrálhatók.

A válogató robotokat a pontosságuk, megbízhatóságuk, gyorsaságuk és hibamentességük teszi rendkívül hatékony megoldássá. A szortírozandó tárgyak nem maradnak el fókuszvesztés vagy emberi hiba miatt. Minden egyes ciklus során az elemeket helyesen válogatják össze. A válogatás ismétlődő, monoton jellege megterhelheti a dolgozókat, viszont a robotok kiválóak az ismétlésben. Magasabb átviteli sebességük azt jelenti, hogy lépést tudnak tartani nagy mennyiségekkel, és még a termelékenységet is növelhetik. Egyes válogató robotok képesek egy állandó 2 m/s-os lineáris sebességet tartani hosszú ideig, miközben hatékonyan együttműködnek más rendszerekkel is. Az egyes robotkarok által végzett válogatási műveletek percenkénti kapacitása és sebessége összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint az emberi munkaerőé.

A DOBOT CR5A az egyik legjobb választás költséghatékony válogatási megoldásokhoz. Különféle megfogókkal vagy  vákuumcsésze effektorral fel tudja venni a termékeket például egy tálcáról vagy szállítószalagról, és szétválogathatja ezeket a  tárgyakat.

A DOBOT CR5A könnyen betanítható különféle feladatokra a megfelelő pozícióba való mozgatással (bemutatón keresztül); egyszerű a programozása drag & drop módszerrel, blokkalapú  programozással (a programozási területre behúzható nyelvi elemek egy blokk-készletben érhetők el funkció szerinti csoportosításban, például: Mozgás--->menj 10 lépést--->fordulj 15 fokot). Többféle vezérlési móddal irányítható, például gyári kezelő konzollal, iPad-en és/vagy táblagépen lévő alkalmazással Wi-Fi-s kapcsolaton keresztül. Biztonságosan lehet a robotkarral együtt dolgozni, mert kamerával felszerelt; valós idejű akadályelkerülés 5 ms-onkénti dinamikus megfigyeléssel ellátott; 10 cm-es hatótávolságú közelítés érzékelő szenzorral felszerelt; veszély érzékelésnél újratervezi a munkamenet útvonalát.

A CR5A típusú karok terhelhetősége 5 kg, önsúlyuk mindössze 25 kg. A CR5A ismétlőképesség 0,02 mm (ez az a szimmetrikus tartomány, amely a robot pozicionálásának a határát jelöli ki). Maximális kinyúlása 90 cm (900 mm), ez azt jelenti, hogy ekkora munkaterületet tud elérni hatékonyan. Többféle vég effektorral felszerelhető, széleskörűen kompatibilis különféle kiegészítőkkel.

Nova 5 robotkar
Nova 5 robotkar

Nova5 robotkar

Ezen a kiállításon egy Nova5 típusú robotkar szórólapot osztogat  emberi beavatkozás nélkül. A Nova5 egy kollaboratív robot, amelyet elsősorban a kereskedelmi szektor hatékony és biztonságos robotizálására terveztek. Ez a kar a legtöbb precíz, könnyű feladat elvégzéséhez elegendő hasznos teherbírással rendelkezik. A nagy sebesség és ismételhetőség mellett a gép intuitív és gyorsan megtanulható vezérlési lehetőségeket kínál. Tökéletes emberrel együttműködő kobot a fejlett biztonsági protokolloknak, az egyszerű programozásnak, az egyszerű telepítésnek és a megnövelt teljesítményének köszönhetően.

Stílusos és futurisztikus megjelenésével a Nova robotkar sorozat letisztult esztétikát kínál, egyesíti a könnyű, kompakt és rugalmas kialakítást, és könnyen használható. A testre-szabható színekkel (változtatható színű külső héj) összhangban tarthatók a cég arculatával. A vásárlók különböző színkombinációkat választhatnak, amelyek harmonizálnak a vállalkozásuk márkájának színeivel. Ez az egyedi megjelenés lehetővé teszi az üzletek számára, hogy a robotok designelemként is működjenek az üzletben. Új szintre emelhetjük a márkaépítését személyre szabott Nova kobottal. 

Több beépített biztonsági funkció biztosítja az alkalmazkodóképességet a különböző felhasználása során. A Nova kobotok intelligens érzékelőkkel vannak felszerelve, ha ütközést érzékelnek, akkor a működés 0,01 másodperc alatt leáll, hogy elkerülje a lehetséges balesetet.

Ideálisak kiskereskedelmi és bolti felhasználásra. A Nova sorozat robotjai kis helyigényük miatt könnyen elhelyezhetőek bármilyen felhasználási környezetben, hiszen csak 1 m²-nyi területre van szükségük. A tenyérnyi nagyságú vezérlőegység lehetővé teszi a gyors telepítést anélkül, hogy át kellene alakítani egy üzlet elrendezését. A Nova robotkarok 33-44%-kal könnyebbek és 20%-kal kisebbek, mint a CR sorozatú robotok. 

Robotizálás, robotintegrálás - Kérje bemutatónkat

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Programozásuk nem igényel komoly ismereteket. A Nova kobotok betanítása mindössze 10 percet vesz igénybe grafikus programozással vagy kézi betanítással. A Nova5 könnyen kezelhető a kezelőterminálok teljes skáláján keresztül, beleértve a dedikált vezérlődobozt, okostelefont, táblagépet és számítógépet. Az intuitív grafikus programozási felületnek és az egyszerű szkriptelésnek (a szkript egy olyan program vagy utasítássorozat, amelyet egy másik program értelmez vagy hajt végre, nem pedig a számítógép processzora) köszönhetően a DOBOT Nova sorozat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bármilyen csatlakoztatott eszközről könnyen beállítsanak és módosítsanak feladatokat előzetes programozási tapasztalat nélkül. A mesterséges intelligencia és az érzékelő technológiákkal továbbfejlesztett Nova5 képes öntanulásra is. Így bármilyen szinten lévő kezelő egyszerűen a kívánt pozícióba húzhatja a kobotot, és megtaníthatja neki a szükséges funkciókat. 

A Nova5 robotkar 6 tengellyel rendelkezik, és ugyanazt a mozgást ±0,05 mm-en belül képes megismételni maximum 2 m/s sebességgel. A Nova5 robotkar önsúlya csupán 14 kg, a karok terhelhetősége 5 kg, maximális kinyúlása 85 cm (850 mm), a kompakt és könnyű csuklók maximális sebessége akár 100°/s-et is elérhetik, a működéséhez szükséges átlagos teljesítmény 230W, a maximum pedig 770W , a szükséges feszültség DC 48V (30V-60V DC). A gép 0°C és +50 °C között teljesen működőképes, az IP54-es besorolásnak köszönhetően jól tud működni poros és nedves környezetben is. 

A Nova5 modell nem csak szórólap osztásra megfelelő választás, hanem tökéletes olyan könnyű feladatok elvégzésére, mint például a kávé és egyéb italok elkészítése. Naponta akár 500 csésze kávét is el tud készíteni. Ezen kívül még megbízható összeszereléssel, ragasztással, be- és kirakodással, sőt még masszírozással is. Sokrétű kiskereskedelmi folyamat automatizálását lehet ezzel a karral megoldani, időt takaríthatunk meg vele és jelentősen csökkenti a munkaerőköltségeket.

Robot villás targonca
Robot villás targonca

Robottargonca

A logisztika 4.0-ás fejezetében a gépek gyakran átveszik az emberek szerepét a megterhelő, gyakran megoldhatatlannak tűnő feladatok elvégzésekor. Az egyik leggyakrabban használt ilyen gép az önvezérelt, automatizált targonca. Az első autonóm targonca már több, mint tíz évvel ezelőtt bemutatkozott a piacon, ami kézi vezérléssel, valamint önjáró ipari járműként is funkcionált.  Szakértői elemzések szerint az autonóm targoncák hamarosan nagyon is népszerű mindennapi szinten használt eszközök lesznek  főleg a külső (3PL) logisztika területén. A rohamosan növekedő online kereskedelem generálja ezt az igényt elsősorban, illetve még a folyamatos munkaerőhiány. Ehhez előtte azonban a gépi észlelést kell magasabb szintre fejleszteni, és az emberi kezeléshez kialakított raktárstruktúrákat kell újra gondolni.

A kiállításon a SEER Robotics egyik autonóm villás targoncáját lehet megnézni működés közben. A villás targonca az intralogisztikai folyamatok legfontosabb segédeszköze. Sokoldalú és nagy teljesítményű anyagmozgató gépként ideális megoldás áruk szállításához és raktárakban, vagy szabadban való árumozgatáshoz.

Az autonóm targonca egy vezető nélküli targonca, egyfajta autonóm mobil robot (AMR). Fő jellemzője, hogy a SLAM-nek (szimultán helymeghatározás és térképezés = Simultaneous Localization And Mapping, vagy röviden SLAM) köszönhetően önállóan, infrastruktúra nélkül képes navigálni egy adott térben, és döntéseket hoz az akadályok elkerüléséről.

Az autonóm targoncákkal automatizálhatjuk és optimalizálhatjuk a korábban nem hatékony munkafolyamatokat. Egy targoncavezető egyszerre több autonóm targoncát tud felügyelni ahelyett, hogy csak egy targoncát vezetne. Természetesen egy autonóm targonca valószínűleg nem lesz képes gyorsabban ki- vagy berakni egy utánfutót, mint egy jól képzett targoncavezető, viszont a teljes munkaidőben egyenletesen fog dolgozni pihenőidő nélkül, sőt még akár utána is. Az egyenletesen végzett munka segítségével könnyebben megjósolható a rakodási művelet időbeli hossza, ami segíti gördülékenyebbé tenni a munkafolyamatokat. Az autonóm targoncák növelik az emberek és az áruk általános biztonságát. Az utóbbi több, mint tíz évben az Egyesült Államokban átlagosan 85 haláleset és 34 900 súlyos sérülés következett be targoncabalesetekből. Ezek nagy része a vezetők hibáiból adódtak (nem odafigyelés, fáradtság, túlterheltség), ami nem fordulhat elő az autonóm targoncáknál.

A SEER targoncák maximális menetsebessége 2 m/s terhelés nélkül. Reflektorok nélkül megvilágított helységben is tudnak dolgozni, a pontosságuk pedig akár ±10 mm-t is elérheti a SLAM navigációval. Az SFL-CDD14-CE modell 3D látásérzékelőket és mesterséges intelligencia algoritmusokat használ, ami lehetővé teszi a robot számára az akadályok elkerülését és a raklapok könnyű dokkolását. A robot vizuális akadályelkerülő funkciója még a lógó és alacsony akadályokat is képes észlelni, ezzel is növelve a működés biztonságát. A robot képes továbbá a raklaplyukak pozícióinak intelligens pozicionálására, és a távolságmérés alapján beállítja a helyzetét és a megközelítési irányát, lehetővé téve a “grab-and-go” műveletet. Ezekkel a fejlett funkciókkal a robot minimálisra csökkenti a kézi segítségnyújtás szükségességét, és növeli az automatizálási szintjét. A targonca névleges teherbírása 1400 kg, az önsúlya az akkumulátorral együtt 740 kg. Az akkumulátor üzemideje 10 óra, töltési ideje hozzávetőlegesen 2 óra, lemerülés érzékelésekor automatikusan rákapcsolódik a töltőkészülékre. A normál emelési magassága 1,6m - 3m közötti tehertől függően. Egy másfél méter széles folyosón meg tud fordulni, haladási sebessége teljes teherrel 1,2 m/s, teher nélkül pedig 1,5 m/s. A raklaplyukakat ±10 mm-es és ±0.5° fokos pontossággal pozicionálja. 0°C és +50℃ közötti hőmérsékleten, illetve  10% - 90% páratartalmú közegben tud működni. Kézzel működtethető vészleállító gombbal rendelkezik.

Autonóm takarító robot

A robotizált padlótisztító gépek kora már  itt kopogtat az ajtónkon. Az ipari takarító robotok modern, önállóan (emberi beavatkozás nélkül) működő takarítóegységek, melyek hatékonyan tisztítják és karbantartják az egybefüggő, nagy területeket, amik legalább 300 négyzetméteresek, mint például ipari területeket, irodákat, repülőtéri terminálokat, kórházi folyosókat, szállodákat vagy akár lakóházak folyosóit és közösségi tereit. Ezek a robotok automatikusan navigálnak bármilyen környezetben, érzékelik a szennyeződéseket és takarítják a padlót. Robusztus kialakításuk és intelligens funkcióik optimálisak nagy területek tisztításához, jelentős idő- és munkaerő-megtakarítást biztosítva.

Robotizálás - Kérje árajánlatunkat - Jelentkezzen bemutatóra

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

A kiállításon a Shenzhen Intelligence.Ally Technology cég Allybot-C2 intelligens takarító robotját lehet megtekinteni működés közben. A gép egyszerre súrol, porszívóz és porfelszívást végez. 1200 négyzetméter/óra területet tud kiszolgálni hatékonyan, önállóan tervezi a bejárási útvonalat az előzetesen elkészített takarítási helyszíntérkép alapján. Stabilan és biztonságosan működik, képes alkalmazkodni a bonyolultabb környezetekhez is. Egyedi vezérlőrendszere segíti abban, hogy kikerülje a váratlan akadályt, megjegyzi és visszatér a kihagyott területekre. Többféle akadályelkerülő, ütközés- és leejtésgátló kialakítással rendelkezik. 24 órás megszakítás nélküli tisztításra is alkalmas. Önsúlya 35 kg, haladási sebessége 0,2 m/s - 0,8 m/s között állítható. A tiszta vizes tankja és a szennyvizes tankja is 10 literes, a tisztítási szélessége 440 mm. Az akadályok elkerülésében segíti 3D-s többsoros lézer rendszer és 2D-s egysoros lézer rendszer, színes kamerák, vonallézeres LIDAR lézer alapú távérzékelő, ultrahangos érzékelő és leejtésgátló érzékelő. Az akkumulátor üzemideje 2,5-6 óra, töltési ideje hozzávetőlegesen 2 óra.

Autonóm mobil robotmanipulátor

Az ipari robotok legújabb generációjához tartoznak az autonóm mobil robotok, röviden AMR-ek. Miközben sok ipari robot egy-egy rögzített feladat ismétlődő elvégzésére képes, az AMR-eket nagy fokú önállóság és rugalmasság jellemzi. Az autonóm mobil robotok (AMR) szabadon navigálnak meghatározott területeken belül. Az AMR képes a betáplált alaprajz szerint közlekedni, ennek alapján szabadon mozog a raktárakban, gyártócsarnokokban.  Ezeket a gépeket számos érzékelővel szerelték fel, így bármikor képesek saját helyzetüket a betáplált adatokhoz képest meghatározni. Kikerüli az akadályokat, érzékeli a területen mozgó többi gépet és mozgásuktól függően akár módosítja is útvonalát, és felismeri a környezetében felbukkanó embereket is.

Az AMR a felületére, az úgynevezett platformra erősített kiegészítő modulok révén többféle, specializált feladatot képes ellátni. Önálló platform segíti az egyszerű, gyors szállítást, egy másik a raklapok szállítását, külön platform van a vontatáshoz, míg egyes AMR-ekre még külön robotkar is szerelhető. A mozgó platformokra szerelt együttműködő robotkarral rendelkező mobil manipulátorok egyre népszerűbbek, mivel számos cég várja el a robottól azt, hogy több helyen, szélesebb körű feladatokat hajtson végre, ami végső soron azt jelenti, hagy nagyobb értéket lehet kinyerni az automatizálási beruházásból. Az AMR-ek nagy előnye a gyors, egyszerű programozás, a rugalmas átállítás egyik feladatról a másikra.

Az AMR-ek telepítése könnyen elvégezhető, hiszen a terület egyszeri feltérképezése szükséges, valamint a kiemelt zónák és pontok beállítása sem kíván meg többszöri módosítást. Az AMR-ek egy egyszerű és intuitív felhasználói felületen keresztül vezérelhetők, amihez nincs szükség programozói ismeretekre. Amikor az üzemterület megváltozik, az AMR-ek belső térképei könnyedén frissíthetők.

Az AI (mesterséges intelligencia) az AMR robotokat még hatékonyabbá teszi, növeli az általuk elvégezhető feladatok körét, csökkenti a munkakörnyezetben létrehozandó módosítások számát. A mesterséges intelligenciát használó AMR robotok stratégiailag elhelyezett kamerák segítségével optimalizálják az útvonaltervezésüket és vezetés közbeni magatartásukat.

A kiállításon a SEER Robotics AMB-300XS mobil manipulátorát lehet megtekinteni, ami egy általános célú, mobil robotalkalmazásokhoz tervezett alváz. Az AMB-300XS az AMB pilóta nélküli alváz továbbfejlesztett változata. Az AMB-300XS 5 fő biztonsági funkcióval rendelkezik, beleértve a működési terület teljes ismeretét, a biztonságos sebességkorlátozást, a biztonságos parkolást, a biztonságos elektromos felügyeletet és a rendszer vészleállítását. A navigációs pozíciópontossága ±5 mm-es, sebessége 1,5 m/s-os. Az alapvető funkciók közé tartozik a hely feltérképezése, a helymeghatározás és a navigáció, az alapvető mozgásmodell kialakítása. Megfelel az ISO CLASS4 tesztnek, tehát közvetlenül használható a nagy tisztaságigényű iparágakban, mint például a félvezetőgyártás során. Különböző bővítményeket lehet rátenni mint, például görgőket, emelőket, vontatáshoz kiegészítő elemeket. Az akkumulátor üzemideje 12 óra, töltési ideje hozzávetőlegesen 2,5 óra. Az önsúlya az akkumulátorral együtt 120 kg, maximálisan 300 kg súllyal terhelhető. 0°C és +50℃ közötti hőmérsékleten, illetve  10% - 90% páratartalmú közegben tud működni. Navigációja Lézer SLAM-el történik, ez egy terület feltérképezésének (3D-s térkép készítésének) folyamata, miközben nyomon követi az eszköz a saját helyét ezen a területen belül. Ez teszi lehetővé a mobil feltérképezését a helynek, ami által nagy területek digitalizálását lehet elvégezni lényegesen rövidebb idő alatt. A Lézer SLAM eljárást Lidar SLAM-nek is nevezik. A LIDAR érzékelő nagy pontossággal képes mérni a távolságokat, jól működik gyenge fényviszonyok között, mivel a LiDAR áthatol a sötétségen, és olyan környezeti tényezők, mint por, füst vagy köd sem befolyásolják a mérését. Maximum 400 000 m2 nagyságú területet tud feltérképezni és kezelni a robot. A hajtás rendszere kétkerekű differenciálművel ellátva. Minimum egy 75 cm széles folyosóra van szüksége a haladáshoz. A működéséhez szükséges feszültség DC 48V.

Gyakori kérdések


Mely iparágakban használják a Dobot robotokat?

Jelenleg nagyon sok iparágban használatosak a Dobot robotok mint, például a fogyasztói elektronikai, félvezető-, háztartási gép-, autóipar-, vegyipar-, fémfeldolgozás-, egészségügy-, logisztika-, kiskereskedelem-  területén használják. A felhasználási alkalmazásai közé tartozik többek között az anyagmozgatás, a raklapozás, a polírozás, a permetezés, az adagolás, az összeszerelés, a tesztelés, a hegesztés, csak a legfontosabbakat megemlítve.

Mi a különbség a Dobot kollaboratív robotjai és az ipari robotok között?

  1. A Dobot kobotok könnyűek, könnyen szállíthatók és telepíthetők.
  2. Az ütközésérzékelő funkciójuk biztosítja az emberek biztonságát és megakadályozza, hogy a robotkar vagy az ember megsérüljön.
  3. Nincs kód programozás, a drag & drop funkcióval programozhatók. A létrehozott programok beilleszthetők más kobotok programjaiba.
  4. Különféle programozási módszereket lehet használni esetükben.

Mennyire biztonságosak a Dobot robotok?

A Dobot robotok ütközésérzékelő funkcióval rendelkeznek. Ha egy robot olyan külső erőt tapasztal, amely meghaladja a felhasználó által beállított küszöbértéket, a robot automatikusan leáll, hogy elkerülje a sérüléseket. Ez egy egyedülálló funkció, amelyet a Dobot hozott létre az ember-gépek (kobotok) együttműködésének biztonsága érdekében.

Milyen előnyei vannak a Dobot kollaboratív robotjainak a versenytársak kobotjaihoz képest?

A Dobot kollaboratív robotjait teljesen házon belül fejlesztették ki, és minden alkatrészt Kínában gyártanak. A robotok számos szabadalmaztatott technológiát tartalmaznak a megbízható teljesítmény érdekében versenyképes áron. A Dobot egymás után szerzett piaci tanúsítványokat Európában, Észak-Amerikában, Kanadában, Dél-Koreában, Japánban. Széles körben használják a fogyasztói elektronikában, a fémfeldolgozásban, az autógyártásban, csak a legfontosabb iparágakat kiemelve.

Mi a CR sorozatú Dobot kollaboratív robotok várható életciklusa?

A Dobot CR sorozat MTBF-je a meghibásodások közt átlagosan eltelt időt jelenti, ami 32 000 óra. Ez egy statisztikai mérőszám, tehát nem egyetlen példányra érvényes, hanem meghatározása nagy mennyiségű termékeken végzett vizsgálatok alapján történik. A tényleges életciklus a működési környezettől, az elvégzett karbantartástól és egyéb tényezőktől is függ.

További blog cikkek

PLC programozás szakértelemmel

Több, mint 20 év tapasztalat PLC programozásban, ipari automatizálásban, robotikában, HMI programozásban, okosotthon automatizálásban, mezőgazdaság automatizálásban, járműipari programozásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat