A 6. ipari forradalom: az intelligens gyártás felvirágzása

Az Ipar 6.0 egyenlőre még csak a tanulmányokban létezik. De a digitalizáció jelenlegi korából a következő technológiai átalakulás felé haladunk sebesen, ahol az ügyfélvezérelt virtualizált gyártás már a hiperösszekapcsolt gyárakban fog zajlani.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Ipari forradalom 6.0
Ipari forradalom 6.0

Az Ipar 6.0 definíciója és jellemzői

Az Ipar 6.0 még futurisztikus iparágnak tűnik manapság. Az Ipar 6.0 az iparosítás következő szakaszát képviseli, amelynek középpontjában a teljesen integrált, intelligens gyártási rendszerek létrehozása áll, amelyek minimális emberi beavatkozással működnek. Az Ipar 6.0 nem csak a gyárak automatizálásáról szól, hanem egész iparágak átalakítását jelenti a fejlett technológiák integrálásával, ezáltal lehetővé téve az intelligensebb döntéshozatalt, a magasabb termelékenységet és a vevői egyedi igényeknek megfelelő módosítást. 

A hatodik ipari forradalom során az AI-technológia fogja a fő szerepet játszani. Az AI-technológia különböző iparágakba történő integrálása az automatizálás, a hatékonyság és az innováció új hullámát fogja létrehozni. Az AI tovább fejlődése lesz az új ipari korszak központi eleme. Technológiai fronton az AI integrációja olyan intelligens gépek kifejlesztéséhez vezet, amelyek képesek érzékelni, tanulni, alkalmazkodni és cselekedni. Ezek a gépek képesek lesznek olyan feladatok elvégzésére, amelyekről korábban azt hitték, hogy kizárólag csak az emberek képesek ezeket megtenni, mint például a döntéshozatal, a problémamegoldás, és a kreatív gondolkodás. 

Mesterséges intelligencia
Mesterséges intelligencia

Az Ipar 6.0 ötvözni fogja az emberi intelligenciát, a mesterséges intelligenciát (AI), a felhőalapú számítástechnikai szolgáltatások által felhasznált erőforrást, a Big Data emberek általi és robotok általi felhasználását, a Data Robotikát (azon technológiák összessége, amik segítik az öntanuláson alapuló folyamatautomatizálás megvalósítását a termelékenység javítása érdekében), valamint a kvantumszámítástechnikát. Az Ipar 4.0 és az Ipar 5.0 ígéretes élvonalbeli technológiákat és alkalmazásokat tartalmaz, amelyek majd várhatóan támogatják a jövőbeli Ipar 6.0-t. 

Merész becslések szerint 2050-re (kb. ekkortól beszélhetünk az Ipar 6.0-ról) a technológia tiszta autonómiát fog elérni egy interdiszciplináris (több tudományágat átfogó) világban.

A jövő Ipar 6.0-ja 

  • a fenntarthatóságon,
  • a homogén eszközökön (világos és hatékony kommunikációt tesznek lehetővé),
  • a biztonságon,
  • a rugalmasságon,
  • a törékenység ellenességen (anti-fragility=váljunk kevésbé sebezhetővé elve, több potenciális növekedési útba fektessünk be, és rugalmasan váltsunk, ha az egyik-másik út bezárul),
  • a természettel való harmónián,
  • a digitális iker (egy fizikai objektum vagy folyamat virtuális modellje) technológia használatán,
  • az ökogazdálkodáson (kizárólag természetes technológiákat használó mezőgazdasági folyamatok) alapul.
Digitális iker technológia
Digitális iker technológia

Az Ipar 6.0 előnyei

Az elkövetkező években ez az Ipari 6.0 forradalom egyedi és innovatívan kreatív ötleteket generál a gyártás folyamatában és a szorosan kapcsolódó területeken, ezzel felerősítve mind az emberek, mind a gépek legfontosabb tulajdonságait. Az Ipar 6.0-ban találkozhat a fizikai, a digitális és a biológiai világ, vagyis a nanotechnológia, a biotechnológia, a kvantumszámítástechnika és az AI. Két vagy három független technológiai rendszer egy rendszerré konvergál majd, kialakulnak a legújabb integrált kognitív technológiák, amik aztán elindítják a robbanásszerű felemelkedést a hatodik ipari forradalom felé.

Az Ipar 6.0 támogatná

  • a hiperkapcsolatos iparágakat, melyek minden téren optimalizáltak, közvetlen kapcsolatban vannak a termelők a végfelhasználókkal virtuális, osztott piactereken keresztül; hatalmas mennyiségű adathoz férnek hozzá ezek az iparágak, és az ezekbe való betekintést az AI algoritmusok segítik; átlátható információáramlást biztosít az iparági szereplők között
     
  • a dinamikus értékhálózatokat (DVN), amik olyan zökkenőmentesen működő többdimenziós hálózatok, amelyek kreatívan alkalmazkodnak a dinamikus fogyasztói kereslethez; az új technológiákat gyorsan tudják integrálni; a robotikát maximálisan alkalmazzák mindenhol; AI eszközöket használnak a hatékony előrejelzésekhez; a teljes gyártó- és elosztóközpont infrastruktúra dinamikus és folyamatosan változó; a terméktervezéshez és a fogyasztói vásárlás élményéhez már virtuális valóság eszközöket (VR) használnak; egyesítik a virtuális gyártóközpontokat és raktárakat a helyhez kötöttekkel

     

Robotizálás, PLC programozás szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
  • a dinamikus ellátási láncokat (DSC), amik képesek rugalmasan alkalmazkodni a változó, sajátságos vevői igényekhez és a változó, kiszámíthatatlan piaci körülményekhez minél gyorsabban; a cégek az ellátási láncaikat különböző folyamatok, az emberek, a tőke, az innovatív technológia és a Big Data adatok egymáshoz alkalmazkodó és egymáson alapuló ökoszisztémáiként tekintik; ez egy olyan agilis ellátási lánc, amit folyamatosan optimalizálnak valós idejű adatok alapján
     
  • a virtuális emberi digitális ikertestvért (VHDT), ez egy szoftverprogram, ami képes szimulálni vagy emulálni egy ember jellemzőit, viselkedését, érzelmeit, gondolkodását, autonómiáját és interakcióit egy bizonyos kontextusban; ezekkel modellezni lehet az emberi társas viselkedést ágens-alapú rendszerekben: a létrehozott ágenst (az életjelenségek utánozására kitalált műszaki-szellemi eredmények) belehelyezhetik egy környezetbe, ezáltal  a „lény” az adott környezet ingereinek hatására bekövetkező viselkedésében fog megnyilvánulni - az ágens és a környezet itt számítógépes szimuláció eredménye
Törékenység-ellenes rendszerek
Törékenység-ellenes rendszerek
  • a törékenység-ellenes rendszereket, amik rugalmasságuknak köszönhetően képesek befogadni a változásokat és felhasználni a fejlesztésre; a teljes gyártási folyamat digitalizált és a legmodernebb technológiát alkalmazzák a nagy fokú rugalmasság biztosítása érdekében (egyetlen gombnyomásra átalakulhat a gyártás)

Ez a technikai forradalom összekapcsolja a gyártóipart világszerte, átláthatóságot biztosít az információáramlásban, kiváló műszaki támogatást nyújt, jobb döntéshozatalt biztosít, és nagyobb tudásra tehetünk szert a tudásalapú gazdaságban, megtanulhatjuk a tudás hatékony felhasználását, asszimilálását és átadását. Ez alapvetően fontos az üzleti teljesítmény és a stratégiai célok elérésének szempontjából.

Kihívások az ipar 6.0 megvalósításában

A fenntartható Ipar 6.0 bevezetése hosszú távú elkötelezettséget, felelősségvállalást kíván mind a gyártóktól, mind a döntéshozóktól.  Ennek a holisztikus megközelítésnek a megvalósítása a társadalom jóléte érdekében végzett szisztematikus munkával, megfelelő kutatással és fejlesztéssel, és a kormányok - gyártók együttműködésével valósítható meg. Lássuk be, hogy ez jelenleg szürrealista elképzelés, ez a tudományos szinten megfogalmazott vágy momentán a pillanatnyi lehetőségek korlátoltságával találkozik szembe. 

5G 6G technológia
5G 6G technológia

Az Ipar 6.0 megvalósulása számos kihívással szembesülhet:

  • az új és innovatív technológiák bevezetésének nehézségei
  • a szervezetek, vállalatok digitális átalakulása (folyamat-korszerűsítések)
  • az erőforrások elosztása
  • az iparág szempontjából releváns technológia kiválasztása
  • a kutatás szabadsága a fejlesztésben
  • nemzetközi szintű ipari együttműködés
  • tőkeköltségek és finanszírozás kérdése
  • átképzési költségek, munkaerő problémák
  • az 5G/6G technológiák átvétele

Egyes iparágakat hogyan fog érinteni az Ipar 6.0

Mivel az Ipar 6.0 során a fő szerepet az AI-technológia fogja játszani, mi is ezt állítjuk a középpontba a különböző iparágak innovációs képességeinek vizsgálatakor. Ezt a technológiát már számos iparágban elkezdték használni, a gyártástól az egészségügyig, tehát várhatóan továbbra is forradalmasítani fogja a munkánkat és az életvitelünket. A vállalkozásoknak, cégeknek meg kell fontolniuk már most, hogy hogyan integrálhatják az AI-t a működésükbe, hogy versenyképesek maradjanak a gyorsan fejlődő iparági környezetben. A mesterséges intelligencia (AI) integrálása a 6. ipari forradalom során elkerülhetetlen, és jelentős változásokat hozhat mindennapi életünkben és munkánkban. 

Robotsebészet
Robotsebészet

Az egészségügyben az AI-alapú diagnosztikai eszközök például javíthatják a diagnózisok pontosságát és megalkotásuk időtartamát, míg a chatbotok és virtuális asszisztensek a hét minden napján, napi 24 órában segíthetik a betegeket a meglévő orvosi információk alapján, amihez hozzáférnek. A minimálisan invazív számítógépes sebészet iránti kereslet a jövő műtőjének része. A robotsebészet a telemedicina aktív részévé válhat. A hegyekben lévő sérültért megérkezik egy szállítójármű, ami egyben műtő is, egy automatikus szerkezet hordágyra teszi és beemeli az autóba, a sebész a távolból felállítja a diagnózist és az irányítható robot segítségével megoperálja a pácienst, miközben folyamatosan monitorozza az állapotát.

A mezőgazdaságban az AI-alapú technológiákat a terméshozam optimalizálására, a termelési hatékonyság javítására és a hulladék csökkentésére használják. A precíziós mezőgazdaság felhasználható adatokat gyűjt IoT érzékelők és drónok segítségével a termés állapotáról, a talajviszonyokról, az időjárási tényezőkről, amelyek aztán felhasználhatók az ültetés, az öntözés és a betakarítás optimalizálására. Korábbi blogcikkeinkben részletesen olvashatnak erről.

Robotizálás, PLC programozás szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Az oktatásban az AI-alapú technológiákat az oktatás minőségének javítására és személyre szabottabb tanulási élmények biztosítására használják. Az AI-alapú oktatórendszerek személyre szabott visszajelzést nyújthatnak a tanulóknak, a gépi tanulási algoritmusok pedig az óratervek és az értékelések optimalizálására használhatók. Az AI automatizálhatja az adminisztráció jelentős részét, segítheti a tanulás felügyeletét, például más AI-k segítségével készített szövegek kiszűrését, kiküszöbölheti a csalást egy teszt kitöltésekor, megkönnyítheti a tanulók teljesítményének és előrehaladásának értékelését. A hagyományos osztálytermi oktatás kiegészítése AI-vel segített tanulási platformok egyéni használatával képes bevinni az oktatásba azt a személyre szabottságot (one-to-one lesson), amire a hagyományos iskola nem képes. Az AI-k belátható időn belül a tanulási ökoszisztémák nélkülözhetetlen és széles körben elterjedt elemeivé válnak.

A média- és szórakoztatóiparban a mesterséges intelligencia által vezérelt technológiákat reálisabb és vonzóbb élmények létrehozására használják. Az AI-alapú speciális effektusok és animációk valósághűbb és magával ragadó egész estés filmek és videojátékok készítésére használhatók, a mesterséges intelligencia által vezérelt személyre szabás pedig vonzóbb élményeket jelent a nézőknek.

Autonóm kamion
Autonóm kamion

A közlekedési/szállítási ágazatban az önvezető autók és a mesterséges intelligencia által hajtott drónok várhatóan forradalmasítják az ágazatot. A szállító drónok is egyre nagyobb teret hódítanak a logisztikai iparban, mivel biztonságos, gyors és megbízható módot jelentenek a különböző termékek, különösen a rövid eltarthatósági idejű gyógyszerek szállításához. A mesterséges intelligenciával hajtott járművek képesek lesznek navigálni az utakon, elkerülni az akadályokat, és valós időben döntéseket hozni, ami a biztonság javulásához, a forgalmi torlódások csökkenéséhez és a hatékonyság növeléséhez vezethet. Az AI-algoritmusok dinamikusan módosíthatják a közlekedési jelzéseket és irányíthatják a járműveket kevésbé zsúfolt utakra a torlódások csökkentése érdekében.

A kiskereskedelemben a mesterséges intelligencia alapú technológiákat a vevői élmény javítására, az ajánlások személyre szabására és a készletkezelés optimalizálására használják. Korábbi blogcikkünkben mi is foglalkoztunk a jövő boltjaival.

Ez csak néhány példa azokra az iparágakra, amelyeket valószínűleg biztosan érinteni fog a 6. ipari forradalom, hiszen már a jelenünkben is vannak erre utaló tendenciák. Ahogy a technológia folyamatosan fejlődik, várhatóan még sok más iparágra lesz hatással a nem is távoli jövőben.

Robotizálás, PLC programozás szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Konklúzió

Az Ipar 6.0 egyenlőre egy elméleti koncepció. Ez a technológiai forradalom a virtualizált törékenység ellenes (anti-fragility) gyártás és szolgáltatások nyújtására összpontosít. 

Az Ipar 6.0-nál a fókuszban van: az ügyfélközpontú, vevőközpontú szellemiség, a szuper-összekapcsolt iparágak, a dinamikus ellátási láncok, a rugalmas automatizálás (Flexible Automation=a különböző termékek rövid időn belüli elkészítésének képessége), a belső értékhálózatok egy szervezeten belül vagy kívül - a különböző nemzetek és adminisztratív területek között (ami arra utal, hogy az üzlet hogyan van megszervezve, hogy értéket adjon az ügyfeleknek, az értékhálózatokat gyakran belső változatokra osztják, például az osztályok vagy a személyzet együttműködésére, és külső változatokra, például hogy a vállalkozások hogyan kommunikálnak az ügyfelekkel és partnerekkel). 

Ez a forradalom új ötleteket és innovatív technológiákat hoz majd, amelyek intenzív növekedést és jólétet teremtenek az emberiség számára, az embert tartja majd a központban, és a gépeket körülötte.

Gyakori kérdések


Az AI lesz a következő ipari forradalom középpontjában?

A generatív mesterséges intelligencia (AI) térnyerése a hatodik ipari forradalom korszakát fogja hirdetni, ahol a gépek gondolkodnak, tanulnak, replikálják magukat, és sok olyan feladatot képesek majd megoldani, amelyek egykor kizárólag az emberek feladata volt. Ez az Ipar 6.0 ugyanolyan felforgató és átalakító erejű lesz, mint az előzőek voltak.

Már az Ipar 5.0 szakasz elkezdődött?

Igen, elkezdődött az Ipar 5.0 szakasz, ahol az AI-alapú rendszerek ismétlődő feladatokat végeznek, és ez lehetővé teszi az emberek számára, hogy a termelékenyebb és értéknövelő feladatokra összpontosítsanak.

Mi lesz a 7. ipari forradalom középpontjában?

Úgy véljük, hogy a hetedik ipari forradalom a természetes szerves mesterséges intelligencia rendszerek (NOAI-Systems) köré fog összpontosulni. Az organikus mesterséges intelligencia egy viszonylag új fogalom, és alapvetően különbözik a technikai AI-tól. A szilícium alapú számítógépek helyett az organikus mesterséges intelligencia biológiai rendszerekre épül. A cél olyan AI-rendszerek létrehozása, amelyek jobban működnek, mint az élő szervezetek. Ez egy újfajta mesterséges intelligencia, amelyet az emberi agy működése ihletett. Az Organic AI öntanuló, nem igényli a Big Data adatokhoz való hozzáférést, nagyon energiatakarékos és képes megmagyarázni a döntéseit, ezért igazán emberbarát. Az anyagokat a társadalmi-gazdasági igények alapján 3D-ben nyomtatják majd ki. A legtöbb háztartási készülék és otthoni rendszer automatizált lesz, reagálnak az emberi beszédre, a rendkívül kifinomult közlekedési rendszerek pedig egy központi hálózatra fognak kapcsolódni a hatékonyság és a biztonság maximalizálása érdekében.

Milyen változásokkal járt az első négy ipari forradalom?

Az első ipari forradalomban a gőzgép kiváltotta a kézzel végzett munkát. A második ipari forradalom tette lehetővé a villamos energia felhasználására épülő tömegtermelést. A harmadik ipari forradalomban a számítógépek és az internetalapú informatikai rendszerek fejlődése korszerűsítette az automatizálást. A negyedik ipari forradalomban a dolgok internete (IoT), a kiber-fizikai rendszerek és a mesterséges intelligencia használata változtatja meg a szellemi és fizikai munkát. A negyedik ipari forradalom eredményeként nő a rugalmasság és sokkal egyszerűbbé válik nemcsak a tömegtermelés, de az egyedi termékváltozatok gyártása is. Az új eljárások és új eszközök nemcsak az eddig bevált munkamódszereket és a fogyasztási szokásainkat, hanem a gondolkodásunkat is megváltoztatják. A negyedik ipari forradalomnak nincs egyetlen, központi, vezető szerepű technológiája, mint az előző háromnak, de a nagy sebességű internetes hálózatokra és új interfészekre épülő rendszerek, a mesterséges intelligencia, a Big Data analitikai modellek és az új gyártástechnológiai fejlesztések korábban sosem látott lehetőségeket kínálnak.

Mikor zajlottak le az ipari forradalmak?

Az első ipari forradalom 1785–1845 között zajlott le. Indulását Nagy-Britannia első gyárának alapításához kötik. A második ipari forradalom 1845–1900 közöttre tehető. A harmadik ipari forradalom 1900–1950 között zajlott le. A negyedik ipari forradalom 1950–1990 közöttre tehető. Az ötödik ipari forradalom 1990-ben indult és még jelenleg is zajlik, de van ahol már a hatodikról beszélnek.

További blog cikkek

PLC programozás szakértelemmel

Több, mint 20 év tapasztalat PLC programozásban, ipari automatizálásban, robotikában, HMI programozásban, okosotthon automatizálásban, mezőgazdaság automatizálásban, járműipari programozásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Oldal teteje