Robotikai trendek és előrejelzések 2023-ra, 2. rész

A trendek szerint a robotok globális állománya 2030-ra eléri a 20 milliót, és csak Kínában a 14 milliót. A robotok 2022-ig 75 millió munkahelyet váltottak ki világszerte, de idővel 133 millió új munkahelyet fognak létrehozni.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Robotikai trendek és előrejelzések 2023-ra, 2. rész
Robotikai trendek és előrejelzések 2023-ra, 2. rész

Robot dolgok Internete (IoRT)

Az IoT (Internet of things) lehetővé teszi az érzékelést, a megfigyelést és a nyomon követést. Az IoT-szenzorok adatokat gyűjtenek, majd az információt egy feldolgozást végző eszközre továbbítják, amely meghatározott célt szolgál, például hőmérséklet-szabályozását. A robotika a termelésre, az interakcióra és az autonóm viselkedésre összpontosít. A robotika által használt érzékelők saját tevékenységüket és a mozgási pályájukat kontrollálják, észreveszik például az útjukba kerülő tárgyat.

Az IoT az általános érzékelést helyezi előtérbe, míg a gépesített rendszerek automatizálják a termelést vagy olyan feladatokat végeznek el, amelyek veszélyes környezetben, akár nehéz gépek vagy vegyszerek közt való helyzetmegoldást igényelnek.

Tehát a két technológiai terület bár hasonló módon működik, de különböző célt szolgál. A mesterséges intelligencia (AI) fejlődésével lehetővé válik, hogy a cégek újfajta módon ötvözhessék az IoT-szenzorokat a robotikával, ez hívjuk az Internet of Robotic Things-nek (IoRT). A fő különbség az általunk ismert IoT-hez képest az az, hogy az eszközök, a robotok valódi cselekvést hajtanak végre a fizikai világban, más szóval: az intelligens eszközünk „csinál” valamit. Az optimális fizikai cselekedetét pedig az IoT által megfigyelt eseményekből származó szenzoradatok alapján határozza meg. Tehát a robot képes elemezni a figyelt események adatait és azokból autonóm módon meghatározza, hogy milyen cselekvést kell végrehajtania.

Az ABI Research (egy New York-i székhelyű piackutató cég, melyet 1990-ben alapítottak) 2014-ben rukkolt elő ezzel a kifejezéssel, és 2016-ban láthattuk az első valódi kezdeményezéseket erre vonatkozóan. Az IoRT rengeteg különböző forrásból származó, AI algoritmusba csomagolt szenzoradatot használ, melyek segítségével a gépek érzékelési képességét jóval a jelenleg beépített szenzorok nyújtotta lehetőségeken túl bővíti. A robot dolgok internetes (IoRT)  piacának értéke idén már várhatóan 21,44 milliárd USD lesz, ami 2016-tól kezdődően 29,7%-os CAGR-növekedést jelent.

Robot dolgok Internete
Robot dolgok Internete

Az edge computing (peremhálózati informatika) használata révén a robotprogramok helyben hatalmas mennyiségű adat elemzésére és feldolgozására válnak képessé, ezáltal tudnak a már „betanított” AI-modelleken alapuló átgondolt, valós idejű döntéseket hozni. Ahelyett, hogy az információkat a felhőhöz kapcsolódva oda-vissza küldenék, döntéseik végrehajtása közvetlenül a rendszerbe épített processzoron történik. Az adatforráshoz közelebb helyezett számítástechnika lehetővé teszi, hogy a robotrendszerek közel valós idejű adatokat hasznosítsanak, és optimalizálják a feladatok hatékonyságát. Ezenkívül a gépek közötti (M2M) kommunikáció jobb együttműködést tesz lehetővé az emberek és a robotok között. Az internetes robotika a gépek közötti vagy akár a gépek és emberek közti kooperatív tanulás lehetőségeit bővíti ki, ahol a felek átadják egymásnak a már elsajátított tudást, és a megosztott tapasztalatok, illetve információk alapján változtatnak a viselkedésükön.

A két terület, IoT és az IoRT, együttes működése által nagyobb lesz a biztonság még akkor is, ha esetleg emberi hiba kerül a rendszerbe. A IoT által informált gépi intelligenciával rendelkező robotok jobban észreveszik és előre jelzik a meghibásodásokat, az IoT-eszközök pedig a biztonságos működés érdekében folyamatosan ellenőrzik az emberi munkatársak hollétét és azt továbbítják a robotnak.

Nézzük meg a fentiekre vonatkozó példáinkat. Egy portugál startup cég egy IoT-meghajtású drónt fejlesztett ki légi fotogrammetriához (fotogrammetria=a távérzékelés tudományága, melynek alkalmazásakor a tárgyakról, illetve a terepről készített fényképek alapján a képeken végzett mérések és számítások segítségével meghatározza a képeken látható valós tárgyak kiterjedéseit). Majd 3D térképek készítéséhez rögzíti a képeket. A cég SaaS (Software as a Service) platformja ezután elemzi az összegyűjtött képeket, és elemzési jelentéseket készít. Ezzel ellenőrzött és költséghatékony alternatívát kínálnak közüzemi vállalatoknak helikopterek, repülőgépek és lézerszkennerek használata helyett.

Egy indiai startup cég olyan mezőgazdasági drónokat hozott létre, melyek helyszíni adatokat gyűjtenek IoT és kamerák segítségével. A startup cég drónja által lehetővé válik a precíziós mezőgazdasági termelés, mivel pontos adatokat tudnak szolgáltatni a műtrágya felhasználásról, az öntözésről, a vetésről, a kártevőirtásról és a termésről. Ez megvédheti a gazdálkodókat a növényeket megtámadó különböző betegségektől és felgyorsítja a gazdálkodási műveleteket. Egy másik drónjuk pedig megfelelő talajt keres magvak elültetésére, amivel elősegíthetik a gyors erdőtelepítést illetve a termőföld helyreállítását.

Egy másik esetben pedig egy roboteszköz képes ellenőrizni azt egy vállalati parkolóban, hogy az adott autó jogosult-e használni azt a területet vagy sem, és akkor figyelmezteti is erre.

Robotizálás, PLC programozás szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Kézbesítő robotok (Delivery Robots)

A kézbesítő robotok piacán várhatóan hatalmas növekedés fog bekövetkezni a következő néhány évben. A piac értéke 2021-ben 188 millió euró volt, és 2026-ra várhatóan közel 850 millió euró lesz, ez pedig 35,1%-os összetett éves növekedési rátát (CAGR) jelent az adott időszakban.

A kézbesítő robotok néhány évvel ezelőtt még a sci-fi elemei voltak, de ma már nagyon is valósággá váltak. Egy angol kiszállító cég robotjai már összesen 3,6 millió kilométert tettek meg, és 2 millió kézbesítést teljesítettek. A gépi tanulási algoritmusoknak köszönhetően egyre intelligensebbekké válnak, vagyis hatékonyabbak és biztonságosabbak. A robotok tele vannak rakva érzékelőkkel, mint például gépi látással rendelkező kamerákkal, radarral és ultrahangos érzékelőkkel, amelyek a szilárd tárgyakat, mint a járdaszegély és a falak, észlelnek. Kezdetben emberi kezelők végezték az irányításukat, de ahogy a robotok egyre többet tanulnak a környezetükről, annál önállóbban működnek. Önállóan eligazodnak az útvonalukon, csak apró korrekciókat hajtanak végre a pályájukon akadály esetén.

Kézbesítő robot
Kézbesítő robot

A szállító robotok a szállítási folyamat úgynevezett „utolsó mérföldjén” működnek főleg – a valóságban ez az utolsó egy-három mérföldet jelenti. Az utolsó mérföldes szállítás magában foglalja az áruk kiszállítását a szupermarketekből, a kisebb élelmiszerboltokból, az elvitelre is főző éttermekből. Tehát jelenleg a kiskereskedelem birtokolja a legnagyobb piaci részesedést ebben a szállítási gyakorlatban.

A szállítási és logisztikai ágazat többi résztvevője a nagyobb távolságú belföldi és nemzetközi kiszállítással foglalkozik. Viszont itt is hamarosan érezhető lesz az automatizálás hatása, már a láthatáron vannak az autonóm szállító furgonok és a drónok. Fényes jövő előtt állnak az autonóm kiszállító eszközök.

Segítő robotok (Assistive Robots)

Az elmúlt évtizedben számos segítő robotot fejlesztettek ki a fogyatékkal élők és az idősek számára. A tervező mérnökök azonban még nem használták ki teljes mértékben ezeket a robottechnológiákat a valamilyen fogyatékossággal élő emberek teljes és önálló életvitelének megteremtésére, különösen a mindennapi élet tevékenységeihez kapcsolódóan (ADL = Activities of daily living). A segítő robotok a jövőben nagy támogatást nyújthatnak az ápolók növekvő hiánya, a fogyatékkal élők és idősek növekvő népessége mellett. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint több, mint egymilliárd embernek, azaz a világ népességének körülbelül 15%-ának van valamilyen fogyatékossága, és hamarosan több, mint 2 milliárd ember lesz 60 éves vagy ennél idősebb világszerte. 

Robotizálás, PLC programozás szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

A segítő robotok lehetővé tehetik a fogyatékkal vagy meggyengült képességekkel élők számára, hogy önállóan és biztonságosan élhessenek saját otthonukban. Megakadályozhatják, hogy az egyének tehetetlennek érezzék magukat, amikor a gondozók nem tudnak időben segítséget nyújtani, csökkenthetik a kórházi kezelések számát és ezáltal az egészségügyi ellátás költségeit, valamint növelhetik általános függetlenségüket, segíthetnek a jobb fizikai erőnlét megőrzésében és a jobb életminőség fenntartásában.

A segítő robotok érzékelőket és intelligens algoritmusokat használnak az érzékszervi információk megfigyelésére és feldolgozására, valamint az emberekkel való interakcióra. Ezek a robotok lehetővé teszik számukra, hogy önállóan és biztonságban élhessenek saját otthonukban. Ezen túlmenően, a robotizált segédeszközök rehabilitációs eszközként is működhetnek a betegek számára. Például ezek a hordható robotegységek visszaállítják a mozgássérült emberek motoros funkcióit, az ipari dolgozók biztonságát biztosítják azáltal, hogy csökkentik az ismétlődő sérüléseket, miközben ergonomikus támogatást nyújtanak nekik.

A segítő robotikában óriási lehetőség rejlik a fogyatékkal élő emberek gondozóiktól való fizikai függőségének minimalizálására, túlélésük és életminőségük javítására. A segítő robotika tehermentesítheti és támogathatja a gondozókat az ellátásban, akik gyakran maguk a családtagok és ezért hamar túlterheltté válnak. Ahhoz, hogy sikeres legyen, a segítő robotnak pontos, emberi minőségű vizuális észleléssel kell rendelkeznie, és meg kell bizonyosodni arról, hogy a robotmanipulátorok (modulrendszerű összetettebb mozgásokat is elvégző egymáshoz csatlakozó részegységek) az ember testét biztonságos módon kezelik.

Most nézzük meg témánkhoz kapcsolódó példáinkat. Egy francia startup cég robotizált exoskeletonokat (külső vázszerkezet, ami az ember testére csatolva kiegészíti vagy helyettesíti az illető saját izmait) gyárt a karok mozgatásához. Segítenek mozgássérülteknek, ideg- és izomrendszeri betegségekben, és mozgásszervi megbetegedésekben szenvedőknek, akiknek nehéz vagy fárasztó felemelni a karjukat saját izomerejükkel. Az exoskeletonok azt is lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy válasszanak szabad vagy meghatározott mozgás üzemmód között, és elektromos kerekesszékekre is felszerelhetők. Ez nagy kényelmet biztosít a felhasználók számára, és lehetővé teszi számukra, hogy a gondozóktól függetlenül végezzék el a napi feladatokat.

Segítő robot
Segítő robot

Egy amerikai startup cég megalkotta a hordható robot segédeszközt ipari dolgozók számára. A dolgozók a robotruhát hátizsákként viselik, hogy elkerüljék a sérüléseket vagy a túlzott megerőltetést nehéz súlyok emelése során. Az exosuit intuitív (élményen alapuló felismerés) vezérlőrendszert és fejlett mozgáselemzést használ, hogy személyre szabja a használatát minden egyes munkás számára. Ez személyre szabott gondoskodást és védelmet tesz lehetővé a logisztikai, a kiskereskedelmi és a gyártási folyamatokban részt vevő munkavállalók számára.

Robotizálás, PLC programozás szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Humanoid robotok

A korábbi sci-fi szereplők, a humanoid robotok ma már valósággá váltak. A humanoid robotok a professzionális kiszolgáló robotok viszonylag új formái, amelyek az emberi mozgás és interakció utánzására készültek. Az emberiség régóta álmodozik róluk, de csak most kezdenek kereskedelmileg életképessé válni széles körében.

Ezeket a robotokat szintén különböző feladatok automatizálására használják, költségcsökkentési és termelékenységet fokozó okokból kifolyólag . Ugyanakkor kiválthatják az embert bizonyos veszélyes munkakörökből. A humanoid robotok csak egy bizonyos fokig képesek hasonlítani az emberre. Olyan robot, amely tökéletesen emberi, még nem jött létre eddig.

A humanoid robotok piaca jelentős növekedés előtt áll. Az előrejelzések szerint a humanoid robotok piaca 2023-ban 3,9 milliárd dollár lesz, ami 2017 és 2023 közötti időszakban 52,1%-os összetett éves növekedési rátát (CAGR) fog jelenteni. Az összes humanoid robottípus közül a két lábon járó robotok fognak várhatóan a legnagyobb ütemben növekedni. A humanoid robotok piacának gyors bővülése elsősorban a humanoid robotok gyorsan javuló képességeinek és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások egyre szélesebb körben való életképességének köszönhető.

A humanoid robotok tervezése során a tudósok számításba veszik az „uncanny valley” jelenségét. Mori Masahiro, a robotika japán professzora 1970-ben használta először a „borzongások völgye” kifejezést. 

Az elmélet azt írja le, hogy az emberek hogyan viszonyulnak érzelmileg a humanoid robotokhoz. A mérnökök és a dizájnerek egyre emberibb robotokat szeretnének kifejleszteni, mind a külső, mind a viselkedési elemek tekintetében. Alapvetően a robot minél emberibb, annál aranyosabbnak tekintjük és annál pozitívabb érzelmeket vált ki a megfigyelőből. Ugyanakkor a nagymértékű, de nem teljes hasonlóság esetén bizarrnak, félelmetesnek, ijesztőnek látjuk a robotot. Feltételezhetően ezen félelmünknek evolúciós okai vannak. Tartózkodunk azoktól a lényektől, melyek más fajhoz tartoznak, de túl sok hasonlóságot mutatnak fel velünk kapcsolatosan. Ugyanakkor van kiút a borzongások völgyéből: ebben az esetben már nem tudjuk megkülönböztetni a robotot az embertől. Ismét elfogadjuk társunként, és bizalommal fordulunk felé.

A „borzongások völgye” jelenség a humanoid robotok és az ember kapcsolatában lép fel. Sokáig nem kapott nagy figyelmet ez az elmélet, több évvel megjelenése után azonban egyre többen kezdtek el humanoid és társas robotok építésével foglalkozni. Az ember-robot interakció kutatói mostanság újra felfedezték ezt az elképzelést, és ma a robotika szakma egyik fontos alapfogalma.

Pepper robot kerekded, gyermekre emlékeztető nagy szemeivel folyamatosan követi az emberi arcokat. Peppernél elfog minket az az érzés, hogy olyan, mintha egy emberrel beszélnénk. Emberszerűbb, mint R2-D2 vagy Bb-8 , akik kissé doboz- illetve labdaszerűek, de még véletlenül se téveszthetnénk össze egy igazi emberrel. A Pepper a SoftBank Robotics által gyártott félig humanoid robot, amelyet érzelmek olvasására terveztek. Pepper érzelemfelismerési képessége az arckifejezések és hangtónusok észlelésén és elemzésén alapul. Pepper-t 2014. június 5-én mutatták be Tokióban egy konferencián.

Pepper robot
Pepper robot

A következő lépcsőfok Sophia, a Hanson Robotics találmánya, aki már közelebb van az „uncanny valley” jelenségéhez, sokan félelmetesnek találják. Ő már emberszerűbb, mimikája és „bőre” rendkívül hasonlít az emberéhez, egyesek szerint már ő is egy kissé bizarr érzetet kelt. Sophia ugyanakkor még mindig egy elfogadható robot, különösen ha elkezdünk vele beszélgetni. Sophia a világ első robotpolgára és az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programjának első robotinnovációs nagykövete. Sophiát használták az ember-robot interakciók megértéséhez és azon kutatásokhoz, amelyeknek célja annak megértése volt, hogy a robotok miként tudnak alkalmazkodni a felhasználók igényeihez az intra- és interperszonális fejlődés révén. Sophiát 2016. február 14-én aktiválták, és 2016. március közepén mutatkozott be először nyilvánosan az amerikai Austin-ban.

A humanoid robotok számos feladatot automatizálhatnak, a veszélyes és fáradságos feladatoktól kezdve egészen az idős, beteg emberek kíméletes gondozásig. De hasznosak lehetnek az ügyfelekkel való interakciók során recepciós szerepkörben, illetve potenciális befogadói az emberi transzplantációs szerveknek is. A robotok alkalmazási módjai folyamatosan bővülnek, ahogy a mögöttes technológia fejlődik.

Nézzünk meg két konkrét példát. Egy szingapúri startup cég kifejlesztett egy humanoid robotot, a Doozy-t, aki az AI-alapú arcfelismerő program segítségével és a 3D mélységérzékelés használatával érzékelni tudja az emberek érzelmeit, meghatározza a nemüket, az életkorukat és az etnikai hovatartozásukat. LiDAR-t használ, hogy megkülönböztesse az objektumokat az emberektől, és pontosan tudjon reagálni. Doozy olyan feladatokat lát el, mint a tanítás, a segítségnyújtás és az emberekkel való kapcsolattartás. 

Egy olasz startup cég humanoid robotokat gyárt a kiskereskedelmi üzletek számára. A cég robotjai a termékinformációkat és a promóciókat multimédiás vagy gamified tartalomként (játékszerű elemek használata oktatásra és szórakoztatásra) jelenítik meg. Kapcsolatba lépnek a fogyasztókkal a vásárlás közben elérhető jobb ügyfélélmény érdekében. A robotok adatokat gyűjtenek a vásárlási szokásokról, majd elemzik azokat, ezzel lehetővé téve a gyártók számára, hogy javítsák ajánlataikat és marketing stratégiájukat.

Robotizálás, PLC programozás szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Legjobb japán robotok 

A japán piac már minden hazai iparágában elkezdte használni ezeket az innovatív robotokat a termelékenység növelése és az ügyfelek elkötelezettségének megtartása érdekében. Ezek a robotok lenyűgözték a globális technológiai piacot és ámulatba ejtették a világot.

  • Rosemary's Robot Baby: egy humanoid robot, aki egy kisgyermek mozgását utánozza, és mindenkit lenyűgöz azzal a képességével, hogy a hangokra mozgással és arckifejezésekkel reagál.
  • Therapy Robot: Paro egy édes, szőrös robotfóka, amely a simogatásra úgy reagál, hogy mozgatja a farkát, és tündérien pislog. A robot a kanadai hárfafóka (sarkvidéki jégfóka) mintájára készült.
  • Iron Chef (vasszakács): Motoman egy kétkarú robotszakács, aki képes emberekkel együtt dolgozni, és egyúttal az étkező emberekkel is tud kommunikálni. A chéf robotot többféle konyhai feladatra programozták be.
  • Robotkutyák: Aibo egy robotkutya, aki biccent a fejével, és parancsra hempereg. Aibo barátságos kutyus, akinek a személyisége és a viselkedése időről időre fejlődik, változik. Képes felismerni a gazdája arcát, felismeri a mosolyt és a dicsérő szavakat, új trükköket tanul.
Aibo robotkutya
Aibo robotkutya
  • ASIMO (Advanced Step in Innovation Mobility): Ez egy humanoid robot, amit a Honda készített. Képes felismerni a mozgó tárgyakat, különböző testhelyzeteket, gesztusokat, a környezetet, hangokat, arcokat, amik lehetővé teszik a számára, hogy kapcsolatba tudjon lépni az emberekkel.

Konklúzió

Az autonóm robotok, a kobotok, és a humanoidok fogják felváltani a kézi vezérléseket a munkafolyamatok hatékonyságának javítása és a hibák csökkentése érdekében. A robotika áttér a kognitív intelligencia felhasználásával a teljesen autonóm műveletekre. A mesterséges intelligencia (AI), az IoT, az IoRT, a felhő alapú számítástechnika (cloud computing) széles körű elterjedése tovább fogja javítani a robotok teljesítményét. Ugyanakkor a startupok alacsony költségű robotikai megoldások fejlesztésére összpontosítanak a robotintegráció felgyorsítása érdekében.

Ebben a cikkben felvázolt jövőbeli trendek éppen csak érintik azoknak a trendeknek a felszínét, amelyeket segítettünk megismerni. Többek között a HPC (High-performance computing=Nagy teljesítményű számítástechnika), a mesterséges intelligencia (AI) és az IoT fogja átalakítani a jelenlegi robotikai szektort. Az új lehetőségek és az újonnan megjelenő technológiák felismerése, amelyeket tanácsos felhasználni egy vállalkozásban, nagyban hozzájárulnak a versenyelőny megszerzéséhez.

A különféle előnyök és hátrányok ellenére egy dolog biztos; a robotikában jártasak nagyon keresettek lesznek a jövőben. Legyen szó robotok létrehozásáról, programozásáról vagy karbantartásáról, valószínűleg mindig lesz munka a robotika területén.

A robotok megváltoztatják a világot azáltal, hogy segítenek az embereknek a dolgokat jobban, nagyobb hatékonysággal elvégezni, és olyan dolgokat is megtenni, amelyekre korábban nem volt lehetőségük. A robotok megkönnyítik a katasztrófaelhárítást, átveszik a túl veszélyesnek ítélt emberi munkákat, növelik a fizikai képességeket, és lehetővé teszik a Földön kívüli területek felfedezését. Higgyük el, hogy a robotok többnyire pozitív irányba változtatják meg a világot.

Gyakori kérdések


Ki találta fel a humanoid robotokat?

Az első humanoid robotot egy volt trombitás katona, Friedrich Kaufmann készítette 1810-ben Drezdában, Németországban. A robot 1950. április 30-ig volt látható egy kiállításon.

Mire biztosan nem képesek a humanoid robotok?

A robotok nem tudnak úgy gondoskodni a kisgyermekekről és a csecsemőkről, mint egy ember. A csecsemőknek és a kisgyermekeknek valódi emberi interakcióra van szükségük ahhoz, hogy tanuljanak és fejlődjenek. Tehát a gyermekgondozóknak nincs félnivalójuk a gépektől, a munkájukat biztosan nem tudják átvenni ezek a gépek.

A humanoid robotok felváltják az embereket?

A robotok és a mesterséges intelligencia (AI) várhatóan 2025-re áthatja majd a mindennapi életünket. Ennek számos üzleti szektorra nézve lehet óriási hatása, különösen az egészségügyre, az ügyfélszolgálati tájékoztatásra és a logisztikára.

Miért nem helyettesíthetik teljesen a robotok az embert?

Az emberek nem valószínű, hogy valaha is erős érzelmi kapcsolatot alakítanak ki az ilyen gépekkel, függetlenül attól, hogy a mesterséges intelligencián alapuló gépek mennyire vannak beprogramozva arra, hogy tudjanak reagálni az emberek reakcióira. A mesterséges intelligencia nem helyettesítheti az embereket, különösen azért, mert a másokkal való kapcsolattartás létfontosságú a személyes jóllét szempontjából. A családtagok és a barátok szociális támogatása fontos a fizikai és a mentális egészség előmozdításában.

Milyen gyors egy kézbesítő robot?

A robotok akár 20 font (=9 kg) hasznos terhet is szállíthatnak, és óránként akár 4 mérföldet (=kb 6,5 km) is képesek megtenni.

Mennyibe kerül egy kézbesítő robot?

Az ételszállító robotok kicsi, autonóm gépek, amelyek az ételeket szállítják ki adott pontokra. Egy ilyen robot ára 2500 és 5000 dollár között van, a felszereltségtől függően. A fogyasztók étkezésenként körülbelül 2 dollár szállítási díjat fizetnek.

Mennyi ideig működik egy kézbesítő robot?

Feltöltés után 18 órán keresztül is működhet.

Az ételt kézbesítő robotok melegen tartják az ételt?

A robotokat úgy tervezték, hogy a forró kávét, levest melegen tartsák, a fagyasztott élelmiszereket pedig hidegen.

Mi a különbség az Internet of Things és a Robot dolgok Internete között?

Az IoT-eszközöket általában meghatározott feladatok kezelésére programozzák, míg a robotokat úgy tervezték, hogy tanuljanak a környezeti tényezőkből, és reagáljanak is az előre nem látható körülményekre.

További blog cikkek

PLC programozás szakértelemmel

Több, mint 20 év tapasztalat PLC programozásban, ipari automatizálásban, robotikában, HMI programozásban, okosotthon automatizálásban, mezőgazdaság automatizálásban, járműipari programozásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
Oldal teteje