PLC-k piaci helyzetének áttekintése

A COVID-19 járvány megmozgatta az automatizálás iránti keresletet, és hosszú távon várhatóan ez még tovább fog növekedni, elsősorban a munkaerőhiány és a növekvő költségek miatt. A PLC-k globális piacának értéke 2027-re eléri a 15,79 milliárd USD-t.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
PLC-k piaci helyzetének áttekintése
PLC-k piaci helyzetének áttekintése

Általános piaci jellemzők

A programozható logikai vezérlők, PLC-k, piaca az előrejelzések szerint várhatóan 3,7%-os CAGR (Compounded Annual Growth Rate= Összetett Éves Növekedési Ráta) értéket fog hozni az 2019-2024 közötti időszakban. A programozható logikai vezérlők globális piacának értéke 2021-ben 12,04 milliárd USD volt, és 2027-re várhatóan eléri a 15,79 milliárd USD-t.

A PLC-rendszerek beépítése az alapgépekbe lehetővé teszi a hibák gyors azonosítását és kijavítását, valamint emberi beavatkozás nélkül is képesek azonnal reagálni az ilyen esetekben. Ezért ezek az automatizált PLC-rendszerek a becslések szerint a gépek állásidejét 20%-ról közel 4%-ra csökkentik.

Ezt a piacot erősen befolyásolja a hatalmas mértékben nőtt ipari termelés, valamint a számítógépekbe és a szoftverekbe tett beruházások mértéke. Ezek a PLC-rendszerek hagyományosan mind a folyamatos, mind a diszkrét gyártási folyamatú automatizálás alapját képezik. Az Ipar 4.0 növekvő elterjedése az ipari vertikumokban tovább növelte a PLC- piacot.

A robotok bevezetése az autóiparban, az elektromos és elektronikai iparban szintén jelentősen megnövelte a PLC-k számát. A PLC-piac várhatóan nagy hasznot fog húzni a globális robotikai fellendülésből.

Mivel nőtt az igény a továbbfejlesztett vezérlések, a biztonságos kapcsolatok kialakítása és a folyamatosan növekvő teljesítmény iránt, mindez arra késztette a PLC-gyártókat, hogy olyan IIoT-technológiákra (Industrial Internet of Things=Dolgok Ipari Internete) támaszkodjanak, mint a gép-gép közötti kommunikáció (olyan adatáramlást jelent, mely emberi közreműködés nélkül, gépek között zajlik), az intelligens érzékelők (megfelelő bemeneti jelre egy előre meghatározott műveletet végez), az ipari felhő (főleg eszközigényes iparágakban használatosak) és a kiberbiztonság.

PLC programozás szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

A fejlett funkciók, a költséghatékonyság és az interoperabilitás (különböző informatikai rendszerek együttműködésre való képessége) elérése érdekében a PLC-gyártók megkezdték a hagyományos PLC-rendszerek felújítását és integrálását modern, korszerű technológiákkal. 

A kínai és európai piacokkal versengő észak-amerikai piac növekvő keresleti piacot teremt a PLC-k számára.

A PLC-k iránti növekvő keresletet elsősorban a termelékenység növelésének és a munkavállalók biztonságának javítása iránti fokozódó igény okozza. Az automatizálás iránti kereslet hosszú távon várhatóan növekedni fog elsősorban a globális munkaerőhiány és a növekvő költségek miatt.

PLC-k az autóiparban

Az autóiparban jelentős a jövőbeli kereslet a PLC-k iránt. Kezdetben cserélhető reléket használtak az autóiparban. Manapság a PLC-ket a gyártási szakaszban alkalmazzák, hogy megfeleljenek az autóipar folyamatosan növekvő igényeinek. 

Az autók iránti kereslet folyamatosan növekszik. Egyes előrejelzések szerint az autók globális éves növekedése 2,2% lesz. A potenciális növekedés miatt hatékonyabb automatizált termelési adottságokra lesz szükség, ami várhatóan elősegíti a PLC-k növekedését ebben a szektorban.

PLC-k az autóiparban
PLC-k az autóiparban

A PLC-k használata magas termelékenységet biztosít az iparágban, és leegyszerűsíti a felhasznált gépek bonyolultságát. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a PLC-k közel 100 relét képesek kiváltani, így jobb a helykihasználásuk és kevesebb az emberi munkaerő felhasználásuk.

A PLC-piac az autóiparon belül várhatóan tovább fog növekedni egyéb innovatív technológiák megjelenésével, mint például a gépi látás (Computer Vision), a kollaboratív robotok (cobots), a mesterséges intelligencia (AI) a vezető nélküli/autonóm autókhoz, a kognitív számítástechnika (segít olyan automatizált rendszerek kifejlesztésében, amelyek képesek megoldani a problémákat emberi részvétel nélkül) az IoT-hez csatlakoztatott autókban.

PLC-k piaca méretük szerint

Azok az iparágak, amelyek élen járnak az automatizálási vezérlések megvalósításában, már átálltak a relés vezérlőpanelek használatáról a csúcskategóriás nagy méretű PLC-kre, amelyek bonyolult feladatokat is képesek kezelni. A kiterjedtebb adatmemória, a nagyobb feldolgozási sebesség, a kevesebb kiegészítő modul és az integráltabb funkciók iránti növekvő kereslet következtében a csúcskategóriás, több részből álló nagy méretű PLC-k alkalmazása egyre inkább növekszik.

Figyelembe véve az egyes iparágakban, mint például az autóiparban és az elektronikai gyártásban, tapasztalható termelési trendeket, valamint az új létesítményeikbe történő beruházásokat, a nagy méretű PLC-k felhasználása a becslések szerint mérsékelten növekszik előreláthatóan.

A nagy méretű PLC-khez hasonlóan a kis méretű PLC-k is alkalmasak összetett sorrendiségű funkciók kezelésére. A kétféle méretű eszköz közötti különbség azonban a költségben és a méretben van. Az I/O modul bővíthetősége a kis méretű PLC-knél egy vagy két modulra korlátozódik, és utasításlistás programnyelvet, létradiagramot vagy funkcióblokk diagramot használ programozási nyelvként.

A nagyfeszültséggel működő eszközök iránti igény oda vezetett, hogy a Nano PLC-k népszerűvé váltak a diszkrét gyártás iparág szereplői és a kisipar körében. A rögzített Nano PLC-ket például konverterekben, inverterekben és más alapvezérlőkben használják, mert könnyen kezelhetők nagyfeszültség alatt is. Ezen túlmenően kedveltek lettek azon képességük miatt, hogy egyetlen feladatsort kiemelkedő megbízhatósággal és teljesítménnyel hajtanak végre, valamint a szélsőséges hőmérsékletnek, páratartalomnak, vibrációnak és elektromos zajnak is ellenállnak, ami számos ipari alkalmazásban megnöveli ezeknek a PLC-knek a használatát. 

PLC programozás szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Észak-Amerikai régió, mint PLC piac

Észak-Amerikában a bányászati, az olaj- és gázágazatban történt sokasodó ipari beruházások miatt emelkedett a kereslet a PLC-k iránt, ami  elősegítette a PLC-piac növekedését.

Mivel az amerikai kormány az intelligens városokra összpontosít, ezért az építőiparba és a lakásépítésekbe jelentős mennyiségű tőkét fektetett be, ami viszont várhatóan fellendíti a piac növekedését, ezzel együtt a PLC-piacét is, ha a smart town-okra (okosvárosok) gondolunk.

Obama elnöksége idején létrehoztak egy kezdeményezést Advanced Manufacturing Partnership (AMP) néven (Gyártási Partnerség Magas Szinten), amelynek célja, hogy a különböző iparágak, egyetemek és a szövetségi kormányok befektessenek a feltörekvő technológiákba, amivel az ország versenyelőnyre tehet szert a globális gazdaságban. Ennek a partnerség keretein belül megtesznek mindent a résztvevők azért, hogy a magas szintű technológiai innovációk kihasználásával biztosíthassák az Egyesült Államok vezető szerepét a feltörekvő technológiák terén és fokozzák Amerika globális versenyképességét. 

Észak-Amerikai régió mint PLC-piac
Észak-Amerikai régió mint PLC-piac

Csendes-óceáni térség, mint PLC piac

Az ázsiai-csendes-óceáni térség különösen dinamikusan fejlődő gazdasági térségnek számít. A régió nagy növekedési potenciált kínál minden ágazatban. 

A kínai gazdaság jelentős részét képező feldolgozóipar gyors átalakuláson megy keresztül az IIoT (Industrial Internet of Things=Dolgok Ipari Internete) közelmúltbeli növekedésével, amit az Ipar 4.0 növekedése indukál világszerte. Ez a nagyszabású átalakulás Kínát a PLC-piac egyik vezető pozíciójába helyezte.

Kína iparpolitikai irányelvei alátámasztják az ország azon célkitűzését, hogy a következő negyedszázad során high-tech nagyhatalommá váljon. A kínai kormány szorgalmazza a következő generációs vezeték nélküli technológia ipari felhasználását az ország feldolgozóiparának átalakítására összpontosító irányelvek betartása mellett.

Az indiai kormány kezdeményezte, hogy növeljék a gyári automatizálást és a PLC-alapú rendszerek alkalmazását a gyártási szektorban. Az indiai kormány arra törekszik, hogy 2022-re 25%-ra növelje a feldolgozóipar részesedését a GDP-ben. Így a gyártók valószínűleg beillesztik a termelésbe az Ipar 4.0-t és más digitális technológiákat, hogy el tudják érni ezt a célt.

Az Indiai Központi Villamosenergia-hatóság szerint 2030-ra az ország áramellátásának mintegy 50%-át megújuló energiaforrások fogják előállítani. India kormánya elkötelezte magát a tiszta energiaforrások (napenergia, szél, biomassza, geotermikus energia, vízenergia) fokozottabb felhasználása mellett, és máris megtapasztalhatták a megújuló energiaforrások lineáris föllendülését. India energiakapacitása jelenleg főleg hőenergiából származik, 2021 márciusában több mint 234 ezer megawatt volt az erőművek beépített teljesítménye.

Japán a „Társadalom 5.0” elérését tűzte ki célul a negyedik ipari forradalomból származó technológiai innováció, mint az IoT, a mesterséges intelligencia (AI) és a Big Data teljes kihasználásával.  Ennek mihamarabbi elérése érdekében a japán kormány meghirdette a „Connected Industries”-t (Kapcsolódó Iparágak), amelyben az iparágak valószínűleg új megoldásokat teremtenek a társadalom különböző problémáira a modern élet különböző részeinek összekapcsolása révén, beleértve az összekapcsolásba az embereket, a gépeket, a rendszereket és a vállalatokat.

PLC programozás szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Típusok szerinti PLC-piac

A moduláris PLC-k uralják a programozható logikai vezérlők piacát nagy piaci részesedéssel. Az előrejelzések szerint a moduláris PLC-szegmens uralta PLC-piacon körülbelül 9%-os CAGR-növekedésre lehet számítani a közeljövőben. Észak-Amerika, Ázsiai-Csendes-óceáni térség (APAC régió= Kelet-Ázsia, Oroszország Keleti része, Dél-Ázsia, Délkelet-Ázsia, Ausztrálázsia és a Csendes-óceáni szigetek), és Európa ennek a rendszernek a legnagyobb alkalmazói a globális piacon. 

A moduláris rendszerek a legalkalmasabbak az összetett folyamatokhoz és műveletekhez. Ezek a rendszerek nagyobb információmennyiséggel rendelkeznek, mint a kompakt rendszerek. Nagyobb számú I/O modullal rendelkeznek az összetett feladatok elvégzéséhez, a modulok működés szerint bővíthetőek, könnyebben elháríthatók az esetleges hibák és megbízhatóbb a működésük. A testre szabható moduláris egységeket egyre több közép- és nagyipari gyártóegységekben használják, és ez elősegíti a programozható logikai vezérlők globális piacának növekedését. 

Végfelhasználók szerinti PLC-piac felosztás

Az autóipari szegmens a legnagyobb a programozható logikai vezérlők piacán jelenleg. Az autóipari szegmens uralta PLC-piacon körülbelül 9%-os CAGR-növekedésre lehet számítani a közeljövőben.

A globális piacon az autóipari szegmensben a logikai vezérlők iránti keresletet az olyan tényezők növelik, mint az egyedileg épített automatizált rendszerek iránti növekvő igény, az egyre pontosabb vezérlés iránti igény, a végtermékek elkészülési idejének rövidítése és a speciális biztonsági előírások teljesítése, illetve új technológiák beépítése, például diszkrét szenzorok. A különböző autóipari márkák egyedi rendszereinek fejlesztése növelni fogja a bevételeket a PLC-piacon.

A PLC-piac ipar szerinti végfelhasználói még a vegyiipar, a bányászat és a kohászat, a papíripar, a csomagolóipar és a nyomtatás, az élelmiszer- és italgyártás, a víz- és szennyvízkezelés, az olaj- és gázipar.

Végfelhasználók szerinti PLC-piac felosztás
Végfelhasználók szerinti PLC-piac felosztás

PLC-piac terület szerinti felosztása

Észak-Amerika uralja a programozható logikai vezérlők piacát. A PLC-piac földrajzi szegmens szerint Észak-Amerikára, Ázsiai-Csendes-óceáni térségre (APAC régió= Kelet-Ázsia, Oroszország Keleti része, Dél-Ázsia, Délkelet-Ázsia, Ausztrálázsia és a Csendes-óceáni szigetek), Európára, Latin-Amerikára és a MEA (Közel-Kelet és Afrika) régiókra osztható. Az Egyesült Államok és Kanada jelenti a legnagyobb felvevő piacot a globális PLC-piacon. 

A globális piacon az észak-amerikai régió növekedését ezek a tényezők eredményezik: a jól összekapcsolt hálózatok fejlesztése, az alacsony energiafogyasztású termékek fejlesztése, a fenntarthatóságra való törekvés és a szervezeti szintű ökológiai lábnyomra fektetett hangsúly, hiszen a globális gazdaságnak is bolygónk nyújtotta keretek között kell léteznie. A különböző szintű szoros együttműködések, a különféle egyéb automatizálási termékek összekapcsolása és a keresztértékesítés (a megvásárolni kívánt eredeti termékeken felül más termékeket vagy szolgáltatásokat is vásárolnak, mely cikkek gyakran kiegészítik egymást, például új tok az új telefonhoz) lehetővé teszi a kis- és közepes méretű gazdasági szereplők számára, hogy hatékonyan versenyezzenek az erősebb gazdasági szereplőkkel az észak-amerikai piacon.

PLC-piac terület szerinti felosztása
PLC-piac terület szerinti felosztása

A globális piacon az észak-amerikai régió növekedését ezek a tényezők eredményezik: a jól összekapcsolt hálózatok fejlesztése, az alacsony energiafogyasztású termékek fejlesztése, a fenntarthatóságra való törekvés és a szervezeti szintű ökológiai lábnyomra fektetett hangsúly, hiszen a globális gazdaságnak is bolygónk nyújtotta keretek között kell léteznie. A különböző szintű szoros együttműködések, a különféle egyéb automatizálási termékek összekapcsolása és a keresztértékesítés (a megvásárolni kívánt eredeti termékeken felül más termékeket vagy szolgáltatásokat is vásárolnak, mely cikkek gyakran kiegészítik egymást, például új tok az új telefonhoz) lehetővé teszi a kis- és közepes méretű gazdasági szereplők számára, hogy hatékonyan versenyezzenek az erősebb gazdasági szereplőkkel az észak-amerikai piacon.

PLC programozás szakértelemmel

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat

Összefoglalás

A PLC-piacon erős a verseny, és számos jelentős szereplőből áll a piac. Ami a piaci részesedést illeti, a főbb szereplők közül jelenleg kevesen uralják a piacot. Ezek a jelentős piaci részesedéssel rendelkező szereplők arra összpontosítanak, hogy külföldi országokban bővítsék ügyfélkörüket. Ezek a vállalatok stratégiai együttműködési kezdeményezésekre támaszkodnak piaci részesedésük és nyereségességük növelése érdekében. Például a FANUC America és a Rockwell Automation hivatalosan koalíciót hozott létre a gyorsabb munka elérése érdekében és tanulóknak szóló gyakorlati képzési programok elsajátítására, amelyek célja a jelenlegi és jövőbeli dolgozók továbbképzése a fejlett gyártás, a robotika és az automatizálás terén. A koalíció új képzési programokat dolgozott ki tanulóknak, amelyek lehetőséget kínálnak arra, hogy megszerezzék az alapvető robotikai (Robot Operator) és az automatizálási (PLC Operator) ismereteket is.

Az ipari automatizálás legújabb trendjei közé tartozik az analitika fokozott használata, a PLC-k és PAC-ok növekvő használata, valamint a fokozott felhőalapú felügyeleti és adatgyűjtő (SCADA) rendszerek terjedése, és ezek a tendenciák várhatólag 8% százalékos CAGR növekedést fognak eredményezni az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

Az automatizálási ipar a drasztikus mértékű termelékenység felé halad, amelyet az energiahatékonyság elérése, a magas színvonalú tervezés, a kifinomult gépi vizualizációs feladatokat ellátó kezelőpanelek új generációja (HMI) és a rendkívül szigorú biztonsági előírások ösztönöznek.

Az új generációs PLC technológia segít figyelni és vezérelni az elosztott szerver/többfelhasználós alkalmazásokat, átfogó és pontos képet ad a műveletekről, kielégítve számos érdekelt fél igényeit, beleértve a karbantartást, a tervezést, az üzemeltetést és a termelési információs technológiát (IT).

Gyakori kérdések


Mit jelent a japán Society 5.0 terv?

Japán új, szuperintelligens Társadalom terve, az úgynevezett Society 5.0 messzebbre nyúló koncepció, mint a negyedik ipari forradalom, mivel a japán életmód teljes átalakítását képzeli el a kibertér és a fizikai tér közötti határ elmosásával. Céljuk egy olyan társadalom létrehozása, ahol meg tudják oldani a különböző társadalmi kihívásokat a negyedik ipari forradalom innovációinak beépítésével, mint az IoT, a Big Data, a mesterséges intelligencia (AI), robotok , minden iparágban és a társadalmi életben egyaránt. Ezeket az egyedi tényezőket kihasználva Japán le akarja győzni az olyan társadalmi kihívásokat, mint a produktív korú népesség csökkenése, a helyi közösségek elöregedése és innovatív megoldásokat akar találni az energia és a környezetvédelmi kérdésekre. Élénk gazdaságot akarnak megvalósítani a termelékenység nagyarányú javításával és új piacok létrehozásával. 

Kik a legnagyobb PLC-gyártók a világon?

Az ipari automatizálásból származó bevételek alapján a három legnagyobb PLC-gyártó a német Siemens 18 281 millió dollárral, a japán Mitsubishi Electric 13 346 millió dollárral és az amerikai Emerson 12 202 millió dollárral. Szorosan követi őket a japán Hitachi, a német Bosch, a francia Schneider Electric, az amerikai Eaton és az amerikai Rockwell Automation.

Mit érdemes tudni a német Siemens cégről?

A Siemens egy multinacionális konglomerátum, amelynek székhelye Münchenben, Németországban található. Werner von Siemens és Johann Georg Halske alapította 1847-ben a távírón alapuló új technológia kifejlesztésével. Mára az egyik legnagyobb ipari gyártó vállalattá nőtte ki magát Európában, amely a villamosításra, az ipari automatizálásra és a digitalizálásra összpontosít. A Siemens és leányvállalatainak konszolidált globális bevétele 2019-ben körülbelül 86,8 milliárd euró volt, és körülbelül 385 000 embert foglalkoztattak világszerte. A Siemens Digital Industries üzleti szektora ipari automatizálási termékek széles skálájának gyártásával foglalkozik, és 2019-ben több mint 16 milliárd eurós nettó árbevételt ért el.

A Siemens PLC-termékek széles választékát gyártja. A Siemens moduláris PLC márka Simatic PLC néven ismert.

További blog cikkek

PLC programozás szakértelemmel

Több, mint 20 év tapasztalat PLC programozásban, ipari automatizálásban, robotikában, HMI programozásban, okosotthon automatizálásban, mezőgazdaság automatizálásban, járműipari programozásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat